Про що говорять людські сновидіння?

1 Вересня 2016 10:40

В одному експерименті американського вченого люди десятиліттями записували свої сни. Чи можуть ці архіви допомогти нам краще зрозуміти людський розум? І чи здатні сучасні технології нарешті розшифрувати сновидіння?

Одного вечора наприкінці Другої світової війни 36-річний Ларс (ім’я змінено) з індіанського народу хопі готувався до сну. Його селище було далеко від Європи, де йшла жахлива війна, але мешканці щовечора слухали радіоновини. Коли Ларс заснув тієї ночі, він на власні очі побачив те, про що чув по радіо.

Йому снилось якесь європейське місто, схоже на Париж, хоча він ніколи там не був. Блукаючи вулицями, він бачив, що місце сильно зруйноване під час бомбардувань. Спочатку Ларсу здавалося, що він – у Парижі, але потім він раптом із жахом усвідомив, що руїни лежать в долині недалеко від того місця, де він живе. Незабаром війна закінчилась.

Ларса давно немає, але ми знаємо, що йому снилося тієї ночі. Більше того, ми можемо зазирнути в сновидіння сотень людей з усього світу завдяки архівам, в яких зафіксовані нічні видіння представників народу хопі та інших племен.

Сьогодні багато хто складає нові збірки сновидінь, і є кілька додатків для смартфону, які полегшують це завдання.

Але про що можуть розповісти нам такі архіви снів? І кому взагалі спало на думку записувати сновидіння?

Інтерес до снів, імовірно, з’явився у людини відразу після того, як сформувалося мовлення. Однак, вперше зафіксувати сновидіння спробували лише під час Другої світової війни.

Ідея запису сновидінь належала американському психологу Берту Каплану. Нещодавно його майже забутий архів опублікували в книзі наукової співробітниці Гарвардського університету Ребекки Лемов під назвою “База даних сновидінь: забута спроба скласти каталог людства” (Database of Dreams: The Lost Quest to Catalog Humanity).

ФройдImage copyrightGETTY
Image captionТлумачення снів за Фройдом, здається, вийшло з моди, але багато хто продовжує шукати сенс у божевіллі сновидінь

Антропологи збирали дані для цього проекту багато років. Вони опитували мешканців племінних культур з усього світу. Записи цих розмов зберігалися на перфокартах в архівах. На картках мініатюрним шрифтом друкувався текст – в деяких випадках на одну таку картку вміщалося понад сто сторінок.

Для читання використовувалися збільшувальний пристрій, але ця технологія швидко застаріла.

Сьогодні ми маємо в своєму розпорядженні величезні можливості цифрового збереження інформації. Дані вже не потрібно стискати – варто їх лише завантажити.

Вісім років Лемов збирала інформацію по архівах всього світу, і нарешті їй відкрилися сновидіння різних людей.

Темні хмари

В одному записі йшлося про галюцинації хворої на тиф ліванки, якій марилася чудова слива, яку її батько обміняв на турецькі золоті монети. А потім ці монети відібрали в неї, щоб заплатити лікарю.

Мешканцям тихоокеанських островів якось наснився один із співвітчизників – чоловік, який “з’їхав з глузду”, після того як американські військові висадилися в цьому регіоні. А одній індіанці снилося, що вона “летить у темній хмарі”, де зустрічає свого родича.

Деякі сни – цілком зрозумілі, ми можемо пояснити чому те або інше нам наснилося. Але дуже часто деякі подробиці снів виявляються доволі незвичайними і навіть дивними, а відтак малоймовірно, що їх можна пояснити за допомогою технологій.

Повний місяцьImage copyrightGETTY
Image captionКоли місяць у повні, частіше сниться насильство. Або це просто моторошний збіг?

Втім, існує все ж таки думка, що сучасні технологій допоможуть роз’яснити значення сновидінь. Додатки для смартфонів, як-от Dreamboard і Shadow, дозволяють записувати свої сновидіння, після чого дослідники намагаються виявити закономірності в них, хоча це завдання – не з простих.

Додаток Shadow, який поки ще не вийшов на масовий ринок, має близько 10 тисяч бета-користувачів. В їхніх сновидіннях вже виявлено окремі закономірності, але цього поки що не достатньо для об’єктивних висновків, вважає розробник додатка Хантер Лі Соік.

Додаток збирає ключові слова з описів снів користувачами, що дозволяє виявити закономірності в окремих країнах і навіть по всьому світу. Скільком людям в Японії вчора наснився Годзілла? Shadow може дати приблизну відповідь на це запитання.

“Багатьом людям сняться кошмари, і вони їх добре запам’ятовують, – додає він. – З іншого боку, деякі люди ясно бачать уві сні, як літають і роблять найрізноманітніші цікаві речі”.

“У жінок в сновидіннях фігурує більше дійових осіб, і взагалі нічні марення у них жвавіші і яскравіші – це дуже цікаво”.

Тлумачення снів

Дані, отримані Соіком і його колегами, змушують замислитись, чи зможуть люди навчитися розгадувати значення снів?

Нейропсихолог Патрік Макнамара зі Школи медицини Бостонського університету шукає закономірності в сновидіннях, наприклад, фігури та предмети, які мають певні асоціації. За допомогою них вчений намагається побудувати “код сновидінь”.

Вчений вважає збір даних про сновидіння дуже перспективним напрямком досліджень, який допоможе одного дня з’ясувати, чи мають насправді сни значення. Однак поки що даних для цього недостатньо, і кожний, хто стверджує, що може тлумачити сни, на думку вченого, є шарлатаном.

“Я не кажу, що сни не мають значення, я має на увазі, що ми цього ще не знаємо, – пояснює він. – Жоден метод тлумачення сновидінь науково необґрунтований”.

Томографія мозкуImage copyrightGETTY
Image captionНеврологи сподіваються, що скоро можна буде зчитувати наші сновидіння уві сні за допомогою томографії головного мозку

Частково проблема з аналізом сновидінь полягає в тому, що вченим доводиться покладатися на описи учасників досліджень, а ті можуть бути неточними і неповними. Зрозуміло, що не всі можуть відверто розповідати про свої найінтимніші або тривожні сновидіння.

Втім, нещодавно група японських вчених з Токійського університету описали, як за допомогою комп’ютера можна встановити зв’язок між певними моделями мозкової діяльності і конкретними зображеннями.

В статті в американському науковому журналі Science йшлося про систему, яка здатна “вгадати”, що снилося людині, за допомогою відстеження діяльності його головного мозку уві сні.

Думка про можливість тлумачити сни не припиняє бентежити розум людей. Можливо, тому, що сновидіння часто здаються нам віконцями, крізь які проглядаються наші найглибші почуття і бажання.

Принаймні, бажання дедалі більшої кількості людей поділитися своїми потаємними відчуттями є гарною ознакою того, що наука про сновидіння розвиватиметься, вважає Соік.

Звичайно, Берту Каплану важко було уявити такі можливості сучасних технологій. Втім, як зазначає Лемов, багато хто з перших учасників проекту “База даних сновидінь” вірив, що їхні розповіді про сни стануть у пригоді майбутнім поколінням.

Можливо, такий день колись прийде. Але поки що це нам тільки сниться.