У громадському транспорті Житомира впроваджують електронні квитки

6 Вересня 2016 17:30

На тролейбусному маршруті № 1 у Житомирі протягом місяця квитки отримуватимуть усі категорії пасажирів. Їх кондуктор видаватиме за допомогою мобільного терміналу, використовуючи червону і зелену картку окремо для «пільговиків» і тих, хто проїзд оплачує.

У салоні тролейбусів також є стандартні валідатори – пристрої, які дозволяють пасажирам оплатити свій проїзд карткою. Самообслуговування поки що недоступне, адже відповідні картки наразі житомиряни ще не мають.

За словами заступника міського голови Дмитра Ткачука, спочатку пластиковими картками замінять місячні проїзні квитки. Пасажир зможе поповнювати свою картку на суму, яка відповідає вартості проїзного, маючи відповідний «тарифний план».

Так само картку поповнити на обрану суму зможуть й інші пасажири і щоразу з їх рахунку зніматиметься сума коштів рівноцінна вартості однієї поїздки у тролейбусі – 2 гривні.

До кінця року в усьому транспорті ТТУ мають встановити валідатори, а поки перехідний випробувальний період кондуктори користуються терміналами і видають квитки нового зразка, де вказано час видачі та інша інформація.

Подібними будуть квитки, які отримуватимуть пасажири, що скористаються картками.

Самі ж картки міськрада або придбає за власний рахунок, або ж буде певна домовленість із банківськими установами. У першому випадку за картку доведеться сплатити певну суму коштів, вартість картки закладатимуть і у початкову вартість проїзного, якого вже замінять карткою, але його не потрібно буде купувати щомісяця, а просто поповнювати рахунок.

Картки матимуть і пільгові категорії пасажрів. З часом потреба у роботі кондукторів має зменшитися до мінімуму, тож вони можуть пройти курси водіїв, перевестися на посаду диспетчера чи контролера.

Втім, е-картки розраховані саме на житомирян, а от гості міста для разової поїздки все ще зможуть придбати звичний паперовий квиток.

Юлія ДЕМУСЬ

 

Джерело: 1.zt.ua