Побачило світ видання вибраних творів Михайла Старицького

14 листопадаа 2016 12:47

За програмою «Українська книга» у Черкасах вийшла друком збірка вибраного Михайла Старицького, до якої увійшли твори різного жанру і проблематики.

На 380 сторінках видання можна знайти поезії М. Старицького, повісті «Безбатченко» та «Облога Буші», драму «Маруся Богуславка».

img_3048

Ініціатор видання Микола Томенко у своїй передмові до видання зазначив, що імʼя Михайла Старицького – серед його авторитетних та широковідомих земляків, які родом із Чорнобаївського району Черкаської області. Це і непереможний українець Іван Піддубний, і поет-інтелектуал та перекладач Михайло Драй-Хмара, і, безсумнівно, Михайло Старицький, 175-річний ювілей якого ми вшановували у 2015 році.

Микола Томенко звернув увагу на потребу у популяризації творів Старицького, які були менш знаними за радянських часів, його перекладів (яких загалом близько 200 творів), а також його унікальної поетичної спадщини, що містить як патріотичні, так і ліричні твори. Не дарма один з його віршів «Виклик», написаний у 1870 році, нині громадськість сприймає як слова української народної пісні:

Ніч яка, Господи, місячна, зоряна,
Видно, хоч голки збирай!
Вийди, коханая, працею зморена,
Хоч на хвилиночку в гай!

За словами Миколи Томенка, це нове видання вибраних творів Михайла Старицького ближчим часом буде презентовано на його батьківщині — Черкащині, а також, відповідно до програми «Українська книга», воно надійде до кожної бібліотеки України.

«Рідна країна»