В Україні з´явився завод з переробки люмінесцентних ламп

17 листопадаа 2016 14:48

Біля Львова в селі Кам’яне почав працювати завод з безпечної переробки люмінесцентних ламп і ртутних термометрів. На сьогодні цей завод — єдиний в Україні, де може перероблятися це небезпечне сміття.

Завод належить місцевому КП «Зелений Львів». Загальна вартість проекту склала €1,3 млн. 89% цієї суми склали гранти від ЄС, і 11% — кошти від міської влади.

Як розповідає керівник заводу Андрій Галушка, на реалізацію цього проекту пішло 2 роки. Була замовлена лінія МRТ System International шведського виробництва для переробки ртутних ламп, і в жовтні минулого року її ввели в експлуатацію.

Протягом року лінія тестувалася: утилізували понад 8 тис. люмінесцентних ламп, які здали жителі Львова.

У серпні цього року підприємство отримало ліцензію і тепер може приймати на переробку ртутьвмісні відходи від підприємств з усієї України. Вартість переробки 1 термометра — 4,2 грн, трубчастої лампи — 6,6 грн, компактної лампи — 4,6 грн.

Для переробки цього небезпечного сміття на підприємстві використовують термічний спосіб, у ході якого пари металу переходять в рідкий стан. Далі ртуть збирають і віддають на промислові підприємства для повторного використання.

У процесі переробки також збираються інші відходи — скло, алюміній, фарфор. Їх теж будуть відправляти на вторинну переробку.

За годину на заводі переробляється 200 ламп. Але, щоб вирішити проблему небезпечних відходів для всієї країни, потрібно не менш як 10 таких заводів.

Джерело: epochtimes.com.ua