Топ-10 найкращих фільмів 2016 року за версією The Guardian

26 Грудня 2016 10:40

Нові підсумки кіно за 2016 рік представило британське видання The Guardian. Відомий кінокритик Пітер Бредшоу, чия думка цінується кіноспільнотою по всьому світу, склав свій список кращих фільмів цього року, а також зазначив своїх улюбленців за акторську роботу, режисуру, сценарій, операторську ремесло і кращу документалістику. Пропонуємо дізнатися кращі фільми 2016 року за версією The Guardian:

  • Патерсон
    реж. Джим Джармуш

Топ-10 лучших фильмов 2016 года по версии The Guardian

Кращі фільми 2016: Патерсон © themoviedb.org

Новий фільм ключового незалежного режисера США Джима Джармуша, який після прем’єри в Каннах називають найкращою його картиною. Життя Патерсона (Адам Драйвер) – суцільна романтика: він працює водієм автобуса в місті Патерсон, штат Нью-Джерсі, а у вільний час пише вірші для коханої дружини Лори (Голшіфт Фарахані). Патерсон облачає красу повсякденності в вірші і зустрічає поетів всюди – така магія міста – батьківщини поетів Аллена Гінзберга і Вільяма Карлоса Вільямса. Патерсон пише в стіл і навіть не мріє публікуватися, проте одне маленьке подія змінює його плани.

 

  • Під покровом ночі
    реж. Том Форд

Топ-10 лучших фильмов 2016 года по версии The Guardian

Кращі фільми 2016: Під покровом ночі © themoviedb.org

Друга картина дизайнера Том Форда, яку дуже тепло зустріли на фестивальних показах в цьому році. Фільм отримав приз журі Венеційського кінофестивалю. У Сьюзен (Емі Адамс) розкішне життя в Лос-Анджелесі, прекрасний чоловік і власна галерея. Але одного разу вона отримує несподівану посилку від колишнього чоловіка (Джейк Джилленхол) – він хотів би зустрітися, але спочатку просить прочитати його новий роман. Сьюзен не підозрює, що як тільки вона відкриє рукопис, вона повернеться в минуле, яке вважала надійно укритим під покровом ночі.

 

  • Американська краля
    реж. Андреа Арнольд

Топ-10 лучших фильмов 2016 года по версии The Guardian

Кращі фільми 2016: Американська краля © themoviedb.org

Тінейджерська драма англійки Андреї Арнольд, яка завоювала відразу дві нагороди Каннського кінофестивалю. Головна героїня Стар (Саша Лейн) – вісімнадцятирічна дівчина з неблагополучної сім’ї – втікає з дому з групою молодих людей, які заробляють на життя, продаючи підписки на журнали. Вони живуть як одна велика сім’я, роз’їжджаючи по Америці на невеликому фургоні і ділячи ліжка в дешевих мотелях. Там вона зустрічає Джейка (Шайа Ла Баф), і взаємна симпатія швидко переростає в сильні почуття.

 

  • Я, Деніел Блейк
    реж. Кен Лоуч

Топ-10 лучших фильмов 2016 года по версии The Guardian

Кращі фільми 2016: Я, Деніел Блейк © themoviedb.org

Переможець 69-го кінофестивалю – володар “Золотої пальмової гілки”, соціальна драма “Я, Деніел Блейк” від патріарха британського кіно Кена Лоуча. Її головний герой – немолодий тесля, який через проблеми зі здоров’ям втрачає можливість заробляти на життя – і стає до нерівного бою з системою соціального забезпечення Британії. Українська прем’єра стрічки відбудеться у рамках щорічного фестивалю “Нове британське кіно”.

 

  • Дитинство лідера
    реж. Брейді Корбет

Топ-10 лучших фильмов 2016 года по версии The Guardian

Кращі фільми 2016: Дитинство лідера © themoviedb.org

Картина отримала приз Венеційського кінофестивалю в секції “Горизонти” за кращу режисуру. 1918 рік. Ще трохи, і фашизм заявить про себе в повний голос. Маленький Прескотт живе з батьками у Франції. Його батько працює на уряд США, яке бере участь в Версальських переговорах і не завжди діє в білих рукавичках. Те, чому дитина стає свідком, робить вирішальний вплив на формування його особистості, і на світ з’являється монстр, який не поступається в своїх тоталітарних амбіціях найвідомішим тиранам ХХ століття. Головні ролі виконали Ліам Каннінгем, Береніс Бежо, Роберт Паттінсон, Стейсі Мартін.

 

  • Божественні
    реж. Уда Беньяміна

Топ-10 лучших фильмов 2016 года по версии The Guardian

Кращі фільми 2016: Божественні © themoviedb.org

Кращий режисерський дебют Каннського кінофестивалю 2016 року. Фільм розповідає історію двох кращих подруг – Дуні і Маймун, які борються за владу і гроші в жорстокому паризькому передмісті, де вони живуть. Вони починають працювати на наркодилера Ребекку, але талановитий молодий танцюрист Джігуі хоче відвести Дуню іншою дорогою.

 

  • Аномаліза
    реж. Дьюк Джонсон, Чарлі Кауфман

Топ-10 лучших фильмов 2016 года по версии The Guardian

Кращі фільми 2016: Аномаліза © themoviedb.org

Анімація, яка отримала Приз Журі Венеційського кінофестивалю в минулому році, а також номінувалася на “Оскар”. Головний герой Майкл Стоун (його озвучує Девід Тьюліс) – батько сімейства, який виступає з мотиваційними лекціями, але розчарований у своєму житті. Герою здається, що всі навколишні його люди виглядають однаково і говорять одним голосом (Том Нунен) – до тих пір, поки в поїздці в Цинциннаті, де він повинен виступати на конференції, він не зустрічає жінку на ім’я Ліза (Дженніфер Джейсон Лі).

 

  • Син Саула
    реж. Ласло Немеш

Топ-10 лучших фильмов 2016 года по версии The Guardian

Кращі фільми 2016: Син Саула © themoviedb.org

Лауреат Американської кіноакадемії і Каннського кінофестивалю, один з найбільш новаторських фільмів про Голокост. Головний герой фільму – член зондеркоманди, спеціальної групи євреїв-в’язнів, яким нацисти доручали роботи, пов’язані з знищенням людей в газових камерах. Одного разу Саул стає свідком дива – підліток подає ознаки життя після “газового душа”. Рятувати вцілілого ніхто не збирається, натомість хлопцеві “допомагають померти” щоб передати хірурга і провести розтин. За частку секунди Саул впізнає в підлітку свого сина, він має намір врятувати тіло загиблого і поховати за всіма правилами єврейської громади.

 

  • Фантастичні тварини і де вони мешкають
    реж. Девід Йейтс

Топ-10 лучших фильмов 2016 года по версии The Guardian

Кращі фільми 2016: Фантастичні тварини і де вони мешкають © themoviedb.org

Дія картини відбувається приблизно за 70 років до подій “Гаррі Поттера”. Головний герой – чарівник-зоолог Ньют Скамандер (Едді Редмейн). Ньют також є автором книги про гіппогрифів і інших чарівних істот, по якій пізніше будуть вчитися студенти Хогвартса. Пошук і вивчення надзвичайних чарівних істот приводять Ньюта в Нью-Йорк. Швидше за все, він відбув б на поїзді далі, якби не немаг (так в Америці називають маглів) на ім’я Якоб, залишена у неналежному місці магічна валіза і втеча з неї фантастичних тварин Ньюта.

 

  • Море у вогні
    реж. Джанфранко Розі

Топ-10 лучших фильмов 2016 года по версии The Guardian

Кращі фільми 2016: Море у вогні © themoviedb.org

Головний призер Берлінале, документальна стрічка про біженців з Близького Сходу. Розмірене життя на острові Лампедуза за останні десятиліття зазнала неймовірних змін. З давніх часів сусіди Самуеле жили морем, але ось уже 20 років цей острів є “воротами” до Європи, куди в пошуках свободи і кращої долі поспішають сотні тисяч тих, хто біжить від воєн, дискримінації, соціальних потрясінь і прагне примарного щастя в чужій країні.

Джерело: tochka.net