Найголовніша обрядова страва, з якої починається застілля під час Різдва чи Старого Нового року – це кутя. 10 рецептів. які тобі пропонує tochka.net – далеко не межа можливих варіантів її приготування.
Основний принцип приготування куті – це поєднання вареної крупи, маку, сухофруктів і меду. Кожен компонент в куті має певне символічне значення: наприклад, зерна – відродження, а мед – солодка божественна їжа.
Залежно від своїх смакових переваг, ти можеш використовувати різні крупи – пшеницю, овес, рис, пшоно, а також солодощі – мед, ізюм, курагу, чорнослив, інжир, цукати. Головне, щоб думки були чистими, а настрій – хорошим.
Рецепт №1 Кутя із пшениці з медом, ізюмом і горіхами
Інгредієнти:
- 200 г пшениці,
- 50 г ізюму,
- 50 г волоських горіхів,
- 100 г меду,
- сіль за смаком.
Приготування:
- Пшеницю промий, замочи в холодній воді на 3 години, потім знову промий і вари до готовності 2 години.
- Наприкінці варіння додай у кашу ізюм, посоли і вари 30 хвилин, потім відкинь на друшляк.
- У кутю додай мед, розведений з кип’яченою водою, і подрібнені волоські горіхи.
Рецепт №2 Кутя з пшениці та горіхів
Інгредієнти:
- 200 г пшениці,
- 100 г маку,
- 50 г волоських горіхів,
- 150 г меду,
- 100 г вершків,
- щіпка солі.
Приготування:
- Пшеницю промий і вари до повної готовності, 2,5-3 години, потім злий воду і остуди.
- Мак запар окропом на 30 хвилин, потім розітри в ступці або подрібни блендером.
- Волоські горіхи підсуши і подрібни.
- Змішай пшеницю, мак, горіхи, додай мед, посоли і залий вершками.
- Подавай кутю охолодженою.
Рецепт №3 Кутя із рису з мигдалем і курагою
Інгредієнти:
- 150 г рису,
- 100 г маку,
- 100 г мигдалю,
- 100 г кураги,
- цукор за смаком.
Приготування:
- Рис промий, доведи до кипіння, промий холодною водою. Потім знову висип рис у каструлю, додай цукор і вари у великій кількості води до повної готовності 15-20 хвилин. Відкинь на друшляк і остуди.
- Мигдаль обшпар окропом, почисти і подрібни з цукром і невеликою кількістю кип’яченої води.
- Курагу помий, замочи на 30 хвилин у воді і потім подрібни.
- Перемішай всі інгредієнти куті.
Рецепт №4 Кутя із пшона і сухофруктів
Інгредієнти:
- 150 г пшона,
- 100 г сухофруктів,
- 50 г вершкового масла,
- цукор за смаком,
- щіпка солі.
Приготування:
- Подрібнені сухофрукти залий гарячою водою і вари 30-40 хвилин.
- Фрукти дістань, а у відвар додай воду, цукор, сіль, пшоно і звари кашу.
- Остуди кутю, додай сухофрукти і вершкове масло.
Рецепт №5 Кутя із пшениці з варенням
Інгредієнти:
- 400 г пшениці,
- 100 г ягід або фруктів із варення.
Приготування:
- Пшеницю промий, відвари до готовності 2-3 години, відкинь на друшляк, остуди і перемішай із ягодами або фруктами з варення.
- Якщо кутя вийшла крутою, розведи її невеликою кількістю варення, розведеного кип’яченою водою.
Рецепт №6 Кутя з мигдальним молочком
Інгредієнти:
- 400 г суміші круп (пшениця, рис, овес),
- 200 г мигдалю,
- 100 г ізюму,
- мед за смаком,
- цукор за смаком,
- щіпка солі.
Приготування:
- Зерна промий і замочи в холодній воді на ніч.
- Потім знову промий, залий водою і вари до готовності. Додай цукор і сіль. Остуди.
- Мигдаль розтовчи в ступці і ретельно розітри в кашку, поступово додаючи теплу кип’ячену воду. Потім проціди мигдальне молочко через марлю і відіжми. Додай мед і перемішай.
- Мигдальне молочко не зберігається довго, тому додай його в кутю безпосередньо перед подачею.
Рецепт №7 Сира кутя з медом
Інгредієнти:
- 100 г пшениці,
- 30 г олії,
- 50 г меду.
Приготування:
- Гарненько промий пшеницю, потім запар окропом, щільно закрий і залиш на ніч.
- Коли пшениця набрякне, злий воду і заправ кутю розведеним у теплій кип’яченій воді медом і олією.
Рецепт №8 Горохова кутя
Інгредієнти:
- 200 г пшениці,
- 100 г гороху,
- 50 г олії,
- сіль за смаком.
Приготування:
- Пшеницю і горох попередньо замочи на 3 години, потім промий, залий водою і вари до готовності 2,5-3 години.
- Кутю посоли і додай олію.
Рецепт №9 Кутя з мармеладом
Інгредієнти:
- 200 г перлової крупи,
- 100 г ізюму,
- 100 г волоських горіхів,
- 50 г цукру,
- 100 г мармеладу,
- 100 мл узвару.
Приготування:
- Крупу промий, залий водою і вари до готовності, 2 години. Приблизно через годину після закипання додай промитий ізюм. Готову кашу промий холодною водою.
- Подрібни горіхи.
- Мед розчини в узварі.
- З’єднай кутю, горіхи, мед і порізаний мармелад.
Рецепт №10 Кутя із рису з корицею
Інгредієнти:
- 150 г рису,
- 100 г ізюму,
- 100 г цукру,
- 20 г кориці.
Приготування:
- Рис промий, відвари у великій кількості води до готовності, відкинь на друшляк і остуди.
- Ізюм помий і запар на 30 хвилин окропом.
- У кутю додай ізюм, цукор, корицю і перемішай.