Обліпиховий чай: рецепт і властивості цілющого напою

9 Лютого 2017 10:15

Обліпиховий чай останнім часом набирає все більшої популярності. І не дарма. Адже обліпиха вважається однією з найкорисніших лікарських рослин.

 

Обліпиховий чай: в чому користь напою

В обліписі, в цій невибагливій рослині, корисні не тільки самі золотисто-помаранчеві дрібні ягідки, але також листя, квіти, і навіть гілки і кора.

Кількість вітамінів в обліпиховому чаї просто зашкалює і практично нічим не поступається свіжим ягідкам.

Обліпиховий чай

Обліпиховий чай © depositphotos

Обліпиха дуже багата на вітаміни, мікроелементи та мінерали:

  • вітамін С зміцнює імунітет і проявляє потужні антиоксидантні якості;
  • вітаміни групи В зміцнюють серцево-судинну, кровоносну і нервову системи, а також покращують роботу щитовидної залози;
  • вітамін А покращує зір і бореться з бактеріальними і грибковими інфекціями;
  • вітамін Е уповільнює старіння;
  • вітамін Р зменшує згортання крові і сприяє зміцненню капілярів;
  • вітамін К бере участь в обмінних процесах і побудові кісткової і м’язової тканин;
  • Також в ягодах обліпихи багато заліза, калію, кальцію, фосфору, жирної олії, каротину, яблучної кислоти та інших корисних речовин, що мають як профілактичну, так і лікувальну властивість від багатьох недуг.

Урожай обліпихи збирають восени. І якщо тобі пощастило стати володаркою кількох баночок закатаної або пакетика замороженої на зиму обліпихи, саме час пити з неї чай!


Обліпиховий чай: рецепт цілющого напою

Не дивуйся, якщо, заварюючи обліпиховий чай, ти відчуєш ніжний тропічний аромат. Обліпиху іноді навіть називають золотим деревом або сибірським ананасом, а все тому, що напій з нею набуває ніжного ананасового присмаку і має красивий помаранчевий колір.

Обліпиховий чай – інгредієнти:

  • 0,5 літра води,
  • щіпка чорного чаю,
  • 1-2 ст. ложки обліпихи
  • мед за смаком.

Обліпиховий чай – рецепт приготування:

  1. Ягідки обліпихи бажано подрібнити. Заморожену обліпиху розморозь.
  2. Скип’яти воду і обполосни окропом чайник для заварки.
  3. Поклади в чайник обліпиху і заварку, залий окропом і залиш на 7-10 хвилин настоятися.
  4. В отриманий обліпиховий чай додай за смаком мед.

Обліпиховий чай з імбиром: пряний аромат

Якщо тобі хочеться урізноманітнити напій для здоров’я, додай у нього імбирну гостроту, анісовий аромат і улюблені прянощі.

Обліпиховий чай – інгредієнти:

  • 0,5 літра води,
  • 2 ст. ложки обліпихи,
  • 1 зірочка бадьяну,
  • 1 паличка кориці,
  • 2 см кореня імбиру,
  • мед за смаком.

Обліпиховий чай – рецепт приготування:

  1. Імбир натри на тертці або дрібно поріж.
  2. Заморожену обліпиху розморозь. Обліпиху подрібни в ступці.
  3. Скип’яти воду і обполосни окропом чайник для заварки.
  4. Поклади в чайник обліпиху з імбиром, додай спеції, залий окропом і залиш на 7-10 хвилин настоятися.
  5. В отриманий обліпиховий чай з імбиром додай за смаком мед.

Обліпиховий чай: протипоказання

Оскільки обліпиха вважається лікарською рослиною, вона також має протипоказання. А тому, перш ніж заварювати обліпиховий чай і пригощати їм сім’ю і гостей, переконайся, що тобі нічого не загрожує. До обліпихи слід з обережністю ставитися тим людям, які страждають від хвороб сечостатевої системи, печінки і жовчного міхура, шлунка і кишечника, а також загострення хронічних захворювань.

Смачного і будь здорова!

Джерело: tochka.net