В Житомирі відкрили першу навчальну обсерваторію

14 Лютого 2017 16:15

Більше мільйона гривень знадобилося, аби відновити та облаштувати обсерваторію на даху школи № 8 у Житомирі. Ці кошти були виділені із міського бюджету в минулому році, а вже 14 лютого 2017 року представникам влади і журналістам презентували результат спільної роботи: першу в Україні навчальну обсерваторії на базі школи офіційно відкрито.

Приміщення навчального закладу побудували ще у 1937 році. У спеціальній башті на даху будівлі, яку тривалий час використовували для пожежного спостереження, з 1956 року розташовувався гравіметричний пункт. Потім її десятки років не використовували взагалі, а у 2014 році директор школи виступила з ініціативою облаштувати там обсерваторію. Цю ідею підтримав міський голова Сергій Сухомлин разом з депутатським корпусом.

На реконструкцію башти витратили 1 мільйон 350 тисяч гривень, ще 250 тисяч пішло на придбання технічного оснащення: трьох телескопів, планетарію, додаткового обладнання, комп’ютерів, проектора і мультимедійної дошки.

Все це допоможе учням школи № 8 краще вивчати астрономію і пізнавати космос. Більше того, на базі обсерваторії діятиме міжшкільний факультатив та астрономічний гурток для учнів із інших навчальних закладів Житомира.
Присутній на відкритті міський голова Сергій Сухомлин відзначив, що результат перевершив будь-які сподівання. Обсяг робіт був дуже великий і складний, але все вдалося і тепер житомирські школярі зможуть ще ближче наблизитися до зірок.

Разом з тим, Сухомлин не приховує, що проект оцінювали по-різному і мало хто вірив, що все вдасться.

«Той інтерес, який ми бачимо у дітей до цієї теми, говорить сам за себе: це потрібно було зробити і ми це зробили. Звичайно, утеплення шкіл, оновлення матеріально-технічної бази – це все треба, але маємо також робити все, аби дати дітям унікальні знання, підкріплені практикою, виявити їхні вміння й таланти, а також підтримати їх у починаннях. Можливо, серед них уже росте новий Корольов», – каже Сухомлин.

«У нас є історія, традиції. Житомир – батьківщина Корольова, зараз тут функціонує музей космонавтики, у нас є ЖДУ ім..І.Франка і військовий інститут ім.С.Корольова. Тепер відкриваємо ще й обсерваторію. Робимо впевнений крок до того, аби розвивати потенціал нашої молоді. Переконаний, що обсерваторія стане центром навчальних занять і наукових досліджень для учнів, педагогів і науковців Житомира», – додав заступник міського голови Матвій Хренов.

Юлія ДЕМУСЬ


Джерело: 1.zt.ua