Як змінили назви вулиць у Житомирі

24 Лютого 2017 11:46

Після набуття чинності Закону про декомунізацію карти українських міст і сіл змінилися до невпізнання.

За рік на Яндекс.Картах у зв’язку з декомунізацією було перейменовано понад 630 вулиць Житомирщини. За цим показником вона посідає сьоме місце серед регіонів країни, випереджаючи Запорізьку область (570 перейменувань) та поступаючись Полтавській (близько 700).

Першочергово на Житомирщині перейменовували вулиці Щорса та «жовтневі» (Жовтнева; 10, 20, 40, 50 років Жовтня тощо). Ось яких назв зникло з карти області найбільше:
1. Жовтнева/Жовтня –  26
2. Щорса – 25
3. Піонерська – 23
4. Леніна – 22
5. Комсомольська – 21

Замість «радянських» вулиць на карті з’явилися Вишневі та Калинові, Центральні й Сонячні, Успенські та Покровські. Ось яких назв у регіоні додалося більше, ніж інших:
1. Калинова – 8
2. Січових Стрільців – 8
3. Героїв Крут – 7
4. Мазепи – 7
5. Центральна – 7

(увімкніть показ зображень для перегляду картинки)

Якщо говорити про теми, яким віддавали перевагу при виборі нових назв вулиць, то на першому місці була релігія та події, що відображають новітню історію України. У Житомирській області з’явилось 17 вулиць, названих на честь церковних свят чи святих, наприклад Покровська, Різдвяна та Святотроїцька. Стільки ж з’явилося вулиць Героїв Майдану, Добровольчих Батальйонів, Небесної Сотні тощо.

На другому місці – «деревні» назви: Тополина, Каштанова, Вишнева та інші (13 нових).

Іноді під перейменування потрапляла чи не єдина вулиця в селі. Так, колишня Жовтнева в селі Червона Зірка стала Зеленою. Село, своєю чергою, теж змінило назву і стало Лісовим.

Досить часто вулицям намагалися підібрати «зручні» назви, схожі на старі за звучанням або змістом. Наприклад, у селі Кикишівка Жовтневу перейменували на Осінню, а у Баранівці Радянська вулиця стала Європейською.

(увімкніть показ зображень для перегляду картинки)

Джерело: 1.zt.ua