Плов у казані на багатті готується значно простіше, ніж здається на перший погляд. Досить буде дотримуватися точної інструкції та стежити за тим, як горить вогонь – це, по суті, основна проблема, і для її вирішення потрібна окрема людина, покликана стежити за багаттям на пікніку.
Крім того, для приготування страви на багатті потрібен спеціальний посуд – товстостінний десятилітровий казан з кришкою, про його наявність потрібно подбати заздалегідь.
Цей рецепт, звичайно, не так простий, як приготування домашнього плову, проте саме він дозволяє зробити цю страву прекрасною альтернативою шашлику. Великого казана з лишком вистачить, щоб нагодувати велику і веселу компанію друзів, що вибралися на маївку.
Плов у казані – інгредієнти:
- М’ясо (бажано баранина, але свинина або яловичина теж підійдуть) – 3 кг,
- Соняшникова олія – 900 мл,
- Ріпчаста цибуля – 1,5 кг,
- Морква – 2 кг,
- Рис – 2 кг,
- Вода – 4 л,
- Часник – 5 головок,
- Сіль, спеції, приправи, трави – за смаком.
Рецепт плову на багатті:
- Починати готувати плов потрібно на дуже сильному вогні. Підвісь казан на розпірках, заливши туди олію. Жди, поки вона сильно розігріється, після чого додай крупно порізане м’ясо. Не бійся: при інтенсивному смаженні шматки стануть щільніше і зменшаться в розмірі.
- Коли вся вода, що потрапила в казан разом з м’ясом, випариться, засип туди нарізану півкільцями цибулю. Регулярно перемішуй її, але будь акуратна з багаттям – підходь до нього з того боку, з якого дме вітер.
- Як тільки цибуля буде візуально готова, засип в казан моркву. Її найкраще натерти на тертці для корейської моркви або ж нарізати тонкою соломкою. Як тільки вона стане м’якою – додай сіль і спеції за смаком. Якщо м’ясо до цього моменту вже буде готово – залий воду і доведи її до бурхливого кипіння.
- Казан необхідно накрити кришкою, а багаття розібрати, щоб страва готувалася на вугіллі. Залиш казан під кришкою на півгодини.
- Настав час додати в плов основний його інгредієнт – рис. Головне правило, якого потрібно дотримуватися, – ні в якому разі не перемішуй плов, рис повинен залишитися поверх м’яса. Багаття слід знову роздути, додавши в нього свіжих дров.
- Коли рис насититься водою і вигляне з-під її поверхні – розподіли по його поверхні цільні чищені зубчики часнику, втопивши їх в рис, щоб не було видно. Накрий казан кришкою, знову прибери вогонь, залишивши лише тліюче вугілля.
- Плов буде повністю готовий, коли вода піде в рис повністю. Можна зняти казан з розпірок і дати йому трохи охолонути. Страва вийде ситною, ароматною і на диво смачною, а рис буде розсипчастим.
Смачного!