Музей старовинного інструменту “Ремісничий двір” у Житомирі

16 листопадаа 2017 11:45

Вже більше 10 років у Житомирі існує унікальний Музей старовинного інструменту “Ремісничий двір”, що розташований за адресою вул.Богдана Хмельницького, 42.Кожна річ у музеї  – унікальна та зі своєю історією.

Зустрічає відвідувачів вивіска «Ремісничий двір» та стара 5-тонна австрійська пилорама кінця XIX століття, яку вдалося відшукати та придбати в одному з районів Житомирщини за досить незначні кошти, адже  господарі збиралися продати її на металолом.

Для вівідувачів тут майже нема жодних обмежень, хіба приходити    за попередньою домовленістю й попередженням, адже екскурсію проводить сам власник закладу, а за сумісництвом і керівник деревообробного підприємства, в межах якого і функціонує «Ремісничий двір».

Вже більше 15 років  Федір Євтушенко збирає та колекціонує старовинні речі, ремісниче приладдя, фотоапарати, предмети побуту. Коли у 2010 році колекція нараховувала сотні експонатів, почав втілювати у життя ідею з музеєм під відкритим небом. Оскільки разом із синами мав власне підприємство, де експозиція була б максимально доречною, то  у дворику навколо та на верхніх поверхах невдовзі почали встановлювати перші стелажі для інструментів.

Експозиції постійно оновлюються, збільшується кількість експонатів. Окрім великої колекції різноманітних інструментів, що представляють давні ремесла, у музеї також можна оглянути виставку іграшок, речей минулого століття, тощо. У музеї можна не лише оглянути  кілька тисяч експонатів, але й дізнатися про історію кожного з них, сферу його використання і потримати в руках інструмент минулого чи навіть позаминулого сторіччя. Усі речі – оригінали, а деякі навіть у робочому стані.

За попередніми підрахунками, вся колекція музею налічує понад дві тисячі експонатів.  Тут і забуті зразки для насічки робочих поверхонь жорен, виготовлення кінської збруї, стельмахування і бондарства. Старовинні вимірювальні прилади, які, попри понад столітній вік, до сьогодні як нові.    У  музеї зберігаються також різноманітні інструменти, якими колись робили завивку та стрижку жінкам, голили чоловіків, а у колекції вагів можна побачити кілька експонатів, які наглядно демонструють, що «обважували» покупців і раніше.
Не меншу цікавість викликають і гасові «всепогодні» лампи для залізничників і поліцейських – з трикольоровим «семафором», старовинний ручний пристрій для обсмажування кавових зерен з одночасним їх перемішуванням, спеціальні міні-міхи для видування пилу з «нутра» піаніно. Всі вони врятовані для історії.
 
Нині експозиція розміщується у кількох кімнатах на виробничому підприємстві. На території музею облаштована копія давньої кузні, в якій повітря до горну подають справжні австрійські міхи кінця ХІХ століття.
 
Фото Ярослав Хоркінс
Джерело: 1.zt.ua