Всупереч обмеженням з боку Росії, за півроку український експорт продукції аграрного сектору збільшився на 4,6%

28 Серпня 2014 17:06
m.knews.kg

m.knews.kg

«Останнім часом у двосторонніх торговельно-економічних відносинах з Україною, Російська Федерація обрала шлях не взаємовигідного партнерства, а використання торговельних бар’єрів, обмежень та заборони щодо українських товарів. Внаслідок чого, за 6 місяців поточного року експорт української сільськогосподарської продукції до РФ склав 1 011,1 млн. дол. США та, у порівнянні з аналогічним періодом 2013 року, зменшився на 31%. Таким чином, від можливих обмежень Росією українського експорту, до кінця року найбільших втрат можуть зазнати кондитерська, м’ясо-молочна, пиво-безалкогольна, лікеро-горілчана, виноробна галузі», – зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства Андрій Дикун у коментарі телеканалу «Україна» та додав, що така політика Російської Федерації, безумовно, негативно вплине і на російського споживача.

За словами заступника Міністра важливим є те, що обмеження з боку Росії сприяли диверсифікації експорту української продукції та пошуку нових ринків збуту. «Поки спостерігається тенденція скорочення експорту до Росії, водночас, навпаки, збільшуються поставки української продукції до інших країн. Основними експортерами української продукції є країни ЄС та Азії, які експортують понад 33 % та 32 % відповідно», – підкреслив Андрій Дикун.

Він додав, що за підсумками січня-червня 2014 року, порівняно з аналогічним періодом 2013 року, експорт української продукції аграрного сектору збільшився на 344,6 млн. доларів США і склав 7 906,2 млн. дол. США. А це понад 27 % від загального експорту усієї держави. Основну масу експорту склали зернові культури – понад 37% та олія – 25 %.