Виявляється, антистресові властивості мають селера, часник та капуста. Але, звісно, шоколад також у списку.
Про це дієтолог Шарлотт Уоттс розповіла сайтові Healthista.
Селера
Коли у вас стрес, це може позначатися на сні. Одна з найпоширеніших ознак стресу – це коли ви прокидаєтеся вдосвіта. В селері ж є триптофан, який допомагає організму виробляти серотонін, а він потрібен для гарного настрою та здорового сну.
Кілька стебел селери з арахісовою пастою (без цукру) – це хорошой перекус перед сном. Він допоможе уникнути падіння рівня цукру протягом ночі, адже від цього людина теж може прокидатися.
Часник
Тривалий стрес позначається на роботі імунної системи, і до нас липне кожен мікроб. Часник же має протимікробні, противірусні та протигрибкові властивості, а ще допомагає при запальних процесах, котрі загострюються через стресс.
Дієтолог радить покришити кілька зубчиків часнику разом із перцем, помідорами, цибулею, додати свіжого орегано, лимону і трохи оливкової олії, протушкувати то все 20 хвилин і подавати з грильованим лососем або курячим філе.
Капуста (та її родичі)
Білокачанна, цвітна, кучерява, брюссельська капуста, броколі, хрін та гірчиця – всі вони містять глюкозинолати, які помагають печінці впоратися з токсинами, що утворюються в організмі під дією стресових гормонів. Між іншим, хрестоцвіті овочі корисні під час ПМС.
Солодка
Лакриця або солодка корисна для надниркових залоз – тих, що виробляють кортизон та адреналін. Гормони стресу допомагають вам під час дедлайнів та інших випробувань, але коли надниркові залози втомлюються, так само втомлюєтеся й ви. Кава ще більше виснажує надниркові залози, тож непогано замінити її на якийсь напій на основі солодки.
Ромашка
Усі знають, що ромашковий чай добре йде перед сном, адже він підвищує в організмі рівень гліцину, амінокислоти, що заспокоює нервову систему. А ще ромашка робить те саме стосовно гіпурової кислоти, що допомагає долати інфекції.
Чорний шоколад
Якщо вам соромно, бо ви зажували стрес шоколадом, то не переймайтеся. Під час стресу нам, як правило, кортить саме солодкого та жирного, і трішки чорного шоколаду – це непогано. Вчені вирахували, що 40 грамів цього продукту на день допомагають долати стрес. Завдяки шоколадові відбувається викид ендорфінів, а ще в ньому є фенілетіламін, котрий, як вважається, викликає відчуття задоволення та ейфорію.
Горіхи
Під час стресу організм швидше використуває запас вітамінів, а у горіхах є і вітамін В, і цинк, і магній, і омега-кислоти. Горіхи корисні для метаболізму, врівноважують рівень цукру та регулюють апетит. Не варто боятися високої жирності горіхів, дослідження показують, що люди, в чиєму раціоні є горіхи, мають менше проблем із вагою.
Оливкова олія
Не так давно вчені виявили, що в оливковій олії, чия користь для серцево-судинної системи вже давно відома, є олеокантал. Це речовина, що має протизапальні властивості, такі ж, як має ібупрофен, і без побічних ефектів. Дієтолог радить обирати олію холодного віджиму, extra virgin, і приправляти нею салати, але в жодному разі не нагрівати. Дня смаження радше використовувати кокосову олію холодного віджиму або рапсову.
Жирна риба
У ний є Омега-3 жирні кислоти в формах, котрі якраз потрібні для покращення сну та настрою й зменшення запалень. Також у жирній рибі є вітамін В, цинк та магній. Риба в раціоні здатна пригасити наш потяг до солоденького в стресовий період.
Дієтолог радить їсти скумбрію, кильку, лосося, форель або сардини 2-4 рази на тиждень, але уникати тунця – бо в ньому багато ртуті, що може викликати головний біль та безсоння.
Ягоди
Їх прославляють за те, що вони містять антиоксиданти. А ще в ягодах є речовини, що перешкоджають передчасному старінню, до якого може призводити стрес. Вони також стримують вивільнення в кровотік цукру, тобто ягоди – це оптимальний вибір, коли кортить солоденького. На відміну від солодких фруктів, якоди не викликають сильного бродіння та газоутворення, а це важливо, бо стрес і без того заважає процесу травлення.
Нагадаємо, відомо, на які корисні продукти варто налягати в якому віці, а яких уникати. А ще експерти розвінчали кілька міфів про модні та дорогі “суперпродукти”.