“Північний лимон”, “Журавлина” і “ведмежа” ягода, а попросту – журавлина. Здавна це маленьке кисле диво використовувалося на Русі не тільки в харчуванні, але і в лікувальних цілях. Сьогодні вона є однією з найбільш цінних дикорослих ягід, проте не багато хто в захваті від її специфічного смаку, який крім кислоти має вельми виражену гіркота. Але варто лише додати її в компот або кисіль, зварити освіжаючий морс або закрити варення на зиму, то все зайве кудись випаровується, залишається лише приємний аромат і виражений кисло -солодкий смак.
Навіщо ж взагалі в нашому раціоні потрібна журавлина? Корисні властивості і протипоказання її з давніх часів відомі не тільки в нашій країні, але і по всьому світу – в Європі і Азії, Канаді та США, які є одними з найбільших виробників і постачальників ягоди.
Як використовується журавлина? Лікувальні властивості і протипоказання ” болотної ” ягоди
Які цінні речовини містить журавлина? Користь і шкода рослини визначаються його багатим складом. Основна частина, а саме – 90 %, припадає на ” вітамінну воду “, 10% – це так необхідні організму харчові волокна, органічні кислоти, моно- і дисахариди. При цьому калорійність ягоди не перевищує 18 ккал на 100 грам. А адже в ній ще й вітаміни (A, B1/2/6/9, C, PP), і мікро -, макроелементи, такі як калій і кальцій, фосфор і магній, натрій і залізо. Весь цей комплекс обумовлює величезну користь рослини в харчуванні та лікуванні, а також його стійкість до несприятливих зовнішніх умов і довгий термін зберігання врожаю.
Є ряд причин, по яких цю ягоду просто обов’язково вживати, якщо не регулярно, то хоча б час від часу. Ними є лікувальні властивості журавлини, які широко використовуються в народній медицині:
• лікує простудні захворювання – велика кількість вітаміну C сприяє підвищенню імунітету, зниження температури, допомагає боротися з вірусами;
• є природним антибіотиком – завдяки своїм антибактеріальним і протизапальним властивостям, вона перешкоджає розвитку ряду захворювань (від звичайної застуди до серйозної інфекції);
• нормалізує роботу серцево – судинної системи – речовини, що містяться в ній, перешкоджають утворенню тромбів / бляшок в судинах, зміцнюють їх стінки, покращують стан крові;
• зупиняє поширення і зростання ракових клітин;
• допомагає при хворобах сечостатевої системи.
Зокрема, досить істотна користь журавлини для здоров’я жінки. Особливо в таких випадках:
• допомагає при циститі – бензойна кислота і проантоціаніди сприяють полегшенню симптомів і допомагають організму справитися з недугою;
• показана вагітним – сприятлива для розвитку розумових здібностей майбутньої дитини;
• є природним антиоксидантом – виводить з організму токсини, уповільнює старіння шкіри, допомагаючи тим самим довше зберегти молодість.
Крім корисних властивостей, у журавлини (як у всіх ягід і фруктів) є і протипоказання. У наступних випадках вживати ягоду потрібно з обережністю:
• гастрит з підвищеною кислотністю, виразка шлунка;
• чутлива зубна емаль;
• алергія.
Журавлина знижує або підвищує тиск? Це питання можна нерідко почути від любителів ягоди, і не випадково. Захоплюватися їй при гіпотонії не варто, так як вона здатна істотно знизити артеріальний тиск. Зате гіпертонікам вживати її дуже корисно (як морс, так і самі ягоди).
Рецепти здоров’я на основі журавлини
З метою профілактики та лікування захворювань використовуються як морси, відвари, так і свіжа журавлина.
Морс із журавлини
Рецепт цього напою хороший не тільки в лікувальних цілях (при захворюваннях нирок і сечовивідних шляхів, головних болях і простудних захворюваннях), але і як відмінне жаждоутоляющее засіб. Втім, одне іншому не заважає. приготування:
На 1,5 л води візьміть склянку журавлини і півсклянки цукру. Відіжміть сік з ягід (за допомогою марлі, наприклад), а вичавки занурте у воду. Кип’ятіть протягом 20 хвилин, потім процідіть. У морс додайте цукор – розмішайте до повного розчинення, в самому кінці влийте свіжий журавлинний сік, розмішайте і знімайте з вогню. Морс можна пити і теплим, і охолодженим – по 1-2 склянки на день.
Свіжа журавлина
У вересні ягода ще досить щільна і кисла, але добре дозріває вже в зібраному вигляді. Саме в цьому місяці вона містить максимальну кількість вітамінів, а значить, для поліпшення здоров’я (особливо при застуді) краще вживати саме її – по 1-2 жмені на день.
Якщо Ви хочете мати диво-ліки у своєму розпорядженні не тільки восени, ледует заздалегідь задуматися над тим, як зберегти журавлину на зиму.
Як заготовити журавлину на зиму, щоб зберегти її користь і смак?
Як відомо, чим меншою тепловій обробці піддається продукт, тим більше вітамінів та інших корисних речовин він зберігає незруйнованими. Саме тому рекомендується закривати журавлину у вигляді ягідного пюре, а не варення. До того ж, зробити його набагато простіше. Рецепт його виявиться під силу будь-кому.
Пропорції ягід і цукру беруться рівні: 3кг цукру на 3 кг журавлини. Ягоду промиваємо, перебираємо і подрібнюємо блендером до однорідного стану. Потім засипаємо цукровим піском і залишаємо на деякий час в кімнаті (щоб цукор повністю розчинився). Перемішуємо, перекладаємо в стерилізовані банки і прибираємо на зберігання в прохолодне місце.
напій журавлинний
А як зробити морс з журавлини на зиму? Можна скористатися звичайним рецептом і просто закатати напій в банки, що пройшли стерилізацію. Або ж піти іншим шляхом. Рецепт зимового морсу – компоту:
Зваріть цукровий сироп – на 3 літри води 200 грамів цукру. У літрові баночки покладіть по склянці промитих ягід журавлини, залийте сиропом, прогрійте банки у воді протягом 20 хвилин при 85 градусах, закатати.
Але найкращий і простий спосіб зберегти ягоди журавлини – просто заморозити, заздалегідь промивши і обсушивши. А взимку є, засипавши цукром, додавати у випічку, готувати морси і варити смачні і корисні киселі. Практично в будь-якому вигляді журавлина стане вашим вірним помічником у збереженні здоров’я, захистить від застуди і підніме імунітет взимку.