У Житомирі відбувся велоквест польськими місцями

13 Жовтня 2014 10:08
sportzt.com

sportzt.com

ROWER QUEST (gra miejska na rowerach), присвячений заохоченню вивчення польської мови та історії відбувся 11 жовтня. Більше двох годин житомиряни, яким цікава історія рідного міста, які люблять спорт та активний відпочинок змагались за першість.

Учасниками велоквесту стали 15 велосипедистів, які були поділені на п’ять команд, в кожній з яких по три учасника.

Загалом  кожна команда мала розгадати 11 завдань, два з яких були польською мовою. Суть завдань полягала у тому, щоб розгадати і знайти об’єкти культурної спадщини, а також об’єкти, пов’язані з іменами польських діячів, які тим чи іншим чином пов’язані з Житомиром. Крім того, було два бонусних завдання – відгадати назву кадра з польського мультфільму «Bolek i Lolek» і розгадати ребус (зашифроване слово – Варшава), які давали команді бонус у часі.

Серед об’єктів, які мали знайти квестери – Костел Св. Йоана з Дуклі, Кафедральний собор Св. Софії, Польський дім, пам’ятник Іаону Павлу II, пам’ятні дошки – польському письменнику, публіцисту, видавцю, історику, філософу, польському та українському громадському і політичному діячеві Юзефу Ігнацію Крашевському, який жив у Житомирі з 1847 по 1858 рік, і польському політику, військовому діячеві, який народився в Житомирі Ярославу Домбровському, могилу ксьондза Андрія Федуковича на Польському кладовищі та ін. Поруч із декількома об’єктами учасники всією командою мали зробити селфі.

Переможцем стала команда «Моноліт», яка виконала всі завдання і закінчила гру з результатом 2 години і 8 хвилин. Другою, поступившись лідерам у часі лише в одну хвилину, фінішувала команда «Перемога». Третьою стала команда «Врода», четвертими – «Вікінги», п’ятими – «Вело-Самоха».

«Дякую за захоплюючу гру. Приєднуюсь до зауважень щодо завдання з Філармонією, а так все було чудово. Мені сподобалось», – поділилась враженнями учасниця, яка вперше брала участь у квесті, капітан команди «Моноліт» Анна Напольська.

«ROWER QUEST – цікавий задум. Мені сподобалось. Це і нові знайомства з цікавими людьми-однодумцями, і чудова пізнавальна гра, де потрібно одночасно швидко думати і крутити педалі», – розповів учасник велоквесту Богдан Ярмошик.

Учасників та переможців привітала гостя з Польщі пані Наталія Кертичак, координатор проектів Fundacja Edukacja dla Demokracji.

Всі учасники велоквесту відзначені грамотами та цінними подарунками – сувенірними чашками з емблемою квеста. Переможці ROWER QUEST, крім чашок, отримали у подарунок якісні термоси. Ще два термоси були розіграні між гравцями за правильні відповіді на питання організаторів: «Яка назва Гімну Польщі?» і «Хто з рідних Яна Ігнація Падаревського похований на Польському кладовищі? Назвіть ім’я». Правильні відповіді: «Мазурек Домбровського» і «Сестра Падаревського. Марія», які назвали Анастасія Стасюк та Аліна Білоцька.

Організатори ROWER QUEST – молодь польських громадських організацій Житомирщини: ЖОМГО «Союз польської шляхти», Бердичівське відділення Спілки поляків України, Житомирська обласна громадська молодіжна організація «Асоціація поляків України», волонтери від Польського дому в Житомирі.

«Житомир має багате історичне минуле. Зокрема, на території нашої області в усі часи проживала чи не найбільша кількість польського населення. Маємо знати свою історію і в той же відкривати для себе щось нове, бо це завжди цікаво», – розповідають організатори про ідею ROWER QUEST.

У розробці завдань та проведенні велоквесту брали досвідчені квестери Костянтин Кундіч та Олександр Пелих.

ROWER QUEST відбувся за підтримки Міністерства закордонних справ Польщі, організацій Sempre a Frente та Fundacja Edukacja dla Demokracji.

Джерело: sportzt.com