Травневі свята в повному розпалі, а ти все ще не вибрала, як приготувати шашлик і як замаринувати м’ясо? Очі розбіглися: і те хочеться спробувати, і інше. Що робити і як вибрати смачний маринад?
Читай рецепти і вибирай те, що тобі до душі саме сьогодні: ніжний шашлик на кефірі, з кислинкою в томаті або пікантний зі спеціями. У будь-якому випадку м’ясо вийде смачним і апетитним.
Для початку потрібно знати кілька порад у приготуванні смачного шашлику:
- Щоб розм’якшити м’ясо, додай у маринад для свинини ківі або ананас. Тільки тримай фрукт з м’ясом недовго, інакше м’ясо перетвориться на щось неїстівне. 2 години – максимум. Додасть м’ясу м’якості і мінеральна вода з газом.
- Перед тим як замаринувати свинину, зверни увагу на посуд. Не маринуй шашлик в алюмінію. Краще вибери скляний, керамічний або пластиковий посуд.
- Обов’язково став м’ясо в маринаді в холодильник. Чим більші кусні м’яса, тим більше воно повинно стояти.
- Якщо додаєш в маринад кислоту (оцет, вино або сік), пам’ятай, що її не повинно бути багато. Скільки кислоти, стільки й олії. До речі, звичайний оцет можна замінити винним або фруктовим. Замість оцту можна додати лимонний сік.
- Кефір в маринаді можна замінити йогуртом без добавок або кисляком, вино – шампанським.
Кількість продуктів для маринаду розраховано на 1 кг свинини.
Маринад з кефіром
Для приготування потрібні два літри кефіру, цибуля, сіль, кінза і перець. Змішай інгредієнти і маринуй добу. Маринад з кефіром – це відмінний варіант для пікніка з дітьми.
Маринад з томатним соком
Візьми цибулю, сіль, перець і томатний сік. Кількість визнач самостійно, адже все залежить від розміру шматків м’яса і його природи. М’ясо посоли, поперчи, додай цибулю, залий соком (щоб м’ясо було злегка покрите) і відправ в холодильник під вантаж приблизно на 6-8 годин.
Маринад з мінеральною водою
Візьми приблизно 1-1,5 склянки мінеральної води, 2 головки цибулі, зерна кінзи, сушені помідори і паприку, а також сіль і перець. Змішай інгредієнти і обов’язково дочекайся, поки цибуля пустить сік. Залий мінералкою, щоб вона злегка покрила м’ясо. Маринувати можна не дуже довго: близько 3-4 годин. Мінеральна вода пом’якшить жорстке м’ясо.
Маринад з білим вином
0, 5 склянки білого сухого вина, базилік, 2 ст. л. оливкової олії, солі, перець, 2 червоних цибулини. Маринувати 3-5 годин.
Пікантний маринад
Змішай нарізану кільцями цибулю (бл. 5 шт.), 100 мл. води, 3 ст. л. нарізаної петрушки, 2 ст. л. кінзи, сік половини лимона, 1 ч. л. солі, коріандр (мелений), мускатний перець (пару дрібок), червоний і чорний перець. Маринуй 3 години.
Смачного!