Коктейль – не тільки п’ятниця. Українські бари впевнено влилися в світову хвилю традицій гостинності і приготування напоїв. Ми дізналися у одного з експертів барної справи і лідера команди барменів, Олега Якобенко про тренди барної культури України.
Олег знає не тільки про українські, а й світові бари, адже багато подорожує і обов’язково відвідує місцеві заклади. Недавні поїздки в Канни, Барселону, Амстердам і на Bar Convent Berlin показали, що Україна не відстає від європейської культури, у нас є свої особливості і напрямки. Що відрізняє нас від світових тенденцій – в Україні не так багато міксологічних барів, де заглиблюються в створення нових напоїв і диктують тренди. У команді Nemiroff Bar Crew зібралися саме ті, хто любить експериментувати і ділитися досвідом з іншими.
6 трендів української барної культури в 2017 році від Олега Якобенко:
- Натуральність – наше все. Коли все навколо органічне, без глютену і ГМО, алкоголь повинен бути відповідним. У коктейлях використовують і будуть додавати ще більше handmade-компонентів.
- Чим простіше, тим краще. Щоб люди не губилися в смаку, коктейлі роблять цікаві, але зрозумілі. Лаконічність і мінімалізм – головні характеристики сучасного напою.
- У барі, як вдома. Відвідувач приходить в бар за атмосферою. Пройшли ті часи, коли було прийнято розважати гостей, влаштовуючи шоу за стійкою, тепер в ціні – спілкування. Бармени прагнуть бути доброзичливими, але без панібратства і нав’язливості.
- Смачна краса. Ми живемо в епоху естетів, візуалів і iPhone 7. Коктейль повинен бути таким, щоб його хотілося сфотографувати і відразу запостити. Інакше, як про вашому барі дізнаються інші? При цьому келих повинен прикрашатися тим, що входить до складу коктейлю, а не просто для краси.
- Бари на колесах. Бари часто виїжджають готувати коктейлі на заходах. Таким чином, гості можуть познайомитися або зустрітися з давно знайомими барменами, спробувати їх напої і підібрати місце для майбутнього вечора. В Україні таких фестивалів та інших івентів все більше. Nemiroff Bar Crew теж регулярно виїжджає на різні заходи – бар-шоу BAROMETER, Церемонія нагородження премії Експерт розповів про тренди української барної культури “СІЛЬ”.
- Старий добрий дрінк краще нових двох. Не дарма класика залишається популярною десятиліттями. Але і її можна переосмислити, замінивши частину інгредієнтів. У коктейльну карту Nemiroff Bar Crew ми включили свої інтерпретації відомих Moscow Mule, Bloody Mary, Last Word та інших.
Звичайно, світові тренди задають Америка і Англія, адже в топ-50 кращих барів світу лідерські позиції ділять Нью-Йорк і Лондон. Але з кожним роком українська барна культура стає цікавіше. Подивимося, чим нас зможе здивувати 2017 рік.