Чи помічали ви, що їжа або напої з пластикової упаковки не такі смачні, як зі скляної тари? І цьому є пояснення: пластик не тільки забруднює навколишнє середовище, але й змінює смак і якість нашої їжі.
Багато, хто піклується про своє здоров’я і чистоту навколишнього середовища, вже давно відмовилися від використання пластика, віддавши перевагу простішій і безпечнішій альтернативі — склу.
Фото: Cran Cowan/flickr.com. Ліцензія: creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0
Скло — це інертний матеріал, безпечний для здоров’я і який може бути перероблений багато разів. Виробництво скла є більш екологічним, ніж пластика. Скло — це сода, пісок і склобій. А що таке пластик? Це складна суміш перероблених нафтопродуктів. Наприклад, для PET-пляшок використовують пластифікатор дибутилфталат.
Ця речовина добре розчиняється в органічних розчинниках і легко переходить з тари до їжі та напоїв, особливо до алкоголю. Це підтвердили результати модельного експерименту. Дослідники взяли шматочки пластику (з-під пивних пляшок) і залили їх сумішшю з води і спирту. Через 11 днів у ній виявили дибутилфталат, що підтвердило перехід цієї речовини до рідини.
Які чинники впливають на процес проникнення небезпечних речовин з упаковки в їжу?
1. Температура: чим вища — тим процес інтенсивніший. Наприклад, за 28 °С швидкість переходу небезпечних сполук у рідину збільшується в 10 разів у порівнянні з 10 °С.
2. Тривалість зберігання: чим довше їжа або напої зберігаються в упаковці, тим вона сильніше «вилуговується».
3. Розмір упаковки. Чим менша упаковка, тим більше небезпечних частинок проникне в їжу (у розрахунку на об´єм).
4. Склад їжі. Залежно від того, що містить продукт (кислоту, алкоголь, воду і т.п.), з упаковки вимиваються різні хімічні речовини.
Фото: Steven Guzzardi/flickr.com. Ліцензія: creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0
При попаданні в організм, дибутилфталат руйнує нервову та ендокринну системи людини. Що стосується інших речовин, які додають виробники, то вони не менш токсичні. Наприклад, фталати мають акумулювальну дію: вони накопичуються в організмі і з часом призводять до серйозних проблем зі здоров’ям.
Будь-яка пластикова пляшка не є таким інертним і безпечним матеріалом, як скло. Ми не можемо бачити, але поступово мікрочастинки складових пластика відшаровуються і потрапляють в їжу. Виходить, що одночасно з водою з пляшки, ви випиваєте величезну кількість небезпечних речовин.
Як убезпечити себе від пластикової упаковки?
1. Купуйте напої тільки у скляній тарі. Зауважте: в пластиці напій зберігається не більше 1 року, в склі — близько 3 років.
2. Не нагрівайте їжу або напої у пластиковій тарі або упаковці: під час нагрівання утворюється формальдегід. РЕТ-посуд не можна підігрівати навіть у мікрохвильовій печі.
3. Уважно подивіться на дату виробництва: чим скоріше добігає термін придатності продукту в пластиковій упаковці, тим він небезпечніший.
4. Не купуйте кави у пластикових стаканчиках з кавових апаратів. Через високу температуру в напій виділяється безліч небезпечних речовин.
Фото: Image Catalog/flickr.com. Ліцензія: creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Скло — матеріал, який на 100% переробляється
У чому ще одна перевага скляних пляшок перед пластиковими? На сьогодні скло — це єдиний матеріал, який повністю переробляється і не втрачає при цьому своєї якості. Повна переробка дозволяє знизити забрудненість повітря на 20%, а води — на 50%.
Що стосується не переробленого скла, яке відправляють на полігон, то воно розкладається мільйони років.
Фото: an.difal/flickr.com. Ліцензія: creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0
Допоможіть собі і природі: не викидайте склобій у загальне сміття, здавайте склотару у спеціальні пункти прийому вторсировини.
Як альтернативу пластику, українці створили посуд з крохмалю і соломи, який після використання стає добривом для рослин. Але пластик — це не єдиний вид посудного матеріалу, який несприятливо впливає на здоров’я. Не меншої шкоди завдають алюміній і спеціальні покриття.