Легкі, прості, класичні й оригінальні – рецепти млинців залежать від фантазії господині та смакових уподобань усіх членів сім’ї.
Млинці на молоці і млинці на кефірі, млинці на воді і млинці на пиві, млинці пишні і млинці ажурні, млинці тонкі і млинці з дірочками – яких їх тільки немає! Щоб Масляна вдалася на славу, вибирай найсмачніші рецепти – і твори.
Рецепт дріжджових млинців (класика млинцевого жанру)
Інгредієнти:
- 400 г пшеничного борошна,
- 2-3 ст. молока,
- 2 яйця,
- 2 ст. л. вершкового масла,
- 20 г дріжджів,
- 1 ч. л. цукру,
- щіпка солі.
Приготування:
- Підігрій трішки молока, розведи в ньому дріжджі, додай цукор, сіль, яйця, вершкове масло, добре розмішай.
- Всип пшеничне борошно, розмішай. Тісто для млинців має бути дуже рідким і однорідним, тобто без грудочок.
- Дай підійти 30-40 хв. Потім додай решту молока, підігрій.
- Через 1,5 години випікай тонкі млинці на сковорідці.
Рецепт вершкових млинців
Інгредієнти:
- 2-3 ст. молока,
- 50 г дріжджів,
- 2 яйця,
- 1/2 ст. жирних вершків,
- 3 ст. пшеничного борошна,
- 2 ч. л. солі,
- 3 ст. л. цукру.
Приготування:
- Змішай 1,5 склянки теплого молока з дріжджами, додай сіль, цукор і ретельно перемішай.
- Потім введи 2 ст. борошна та перемішай до однорідної маси. Залиши на 20-30 хвилин, щоб тісто для млинців піднялося.
- Щойно тісто почне «рости», додай 2 яєчні жовтки, склянку борошна, розведи рештою молока та перемішай до однорідної консистенції, без грудочок.
- Потім збий білки в густу піну. Окремо збий вершки. Плавно введи в тісто білки, потім вершки, перемішай і дай настоятися 30-40 хвилин.
- Випікай млинці. Якщо хочеш, щоб млинці були тонкими, тісто має бути дуже рідким. Плануєш оладки – додай більшу кількість борошна.
Рецепт житніх млинців на молоці
Інгредієнти:
- 125 г житнього борошна,
- 125 г пшеничного борошна,
- 10 г сухих дріжджів,
- щіпка солі,
- 350-400 мл теплого молока,
- 2 великі яйця,
- 3 ст. ложки олії.
Приготування:
- Змішай два види борошна з сіллю та дріжджами, розведи молоком і розмішуй, поки не зникнуть грудочки. Додай 1 яйце та 1 жовток і перемішай.
- Посуд із тістом накрий кришкою та постав у тепле місце на 50-60 хвилин.
- Збий білок у густу піну, акуратно введи в тісто, додай олію, ретельно перемішай і дай піднятися.
- Через 20-30 хвилин випікай млинці.
Рецепт тонких млинців на кефірі
Інгредієнти:
- 2 ст. борошна,
- 2 ст. л. цукру,
- 1,5 ч. л. солі,
- 2 яйця,
- приблизно 350-400 мл кефіру.
Приготування:
- Борошно перемішай із цукром і сіллю, введи 2 збиті яйця, залий кефіром і ретельно перемішай, щоб зникли грудочки.
- Зверни увагу: тісто має бути достатньо рідким, щоб воно розтікалося по сковороді.
- Якщо тісто вийшло надто густим, розведи його кефіром або теплою кип’яченою водою до потрібної консистенції.
- Випікай млинці на великому вогні.
Млинці на пиві
Інгредієнти:
- 2 ст. борошна,
- 400 мл пива,
- 2 яйця,
- 1 ст. л. сметани або вершків,
- 200 г домашнього сиру,
- 1 ст. ложка цукру,
- 1/4 склянки молока,
- сухарі панірувальні,
- сіль до смаку.
Приготування:
- Жовтки розітри зі сметаною, всип цукор, сіль, влий одну склянку пива та все добре перемішай до одержання однорідної суміші.
- Потім додай борошно та перемішуй, поки не зникнуть грудочки. Влий решту пива та ще раз розмішай.
- Збий у піну білки, додай у тісто та знову перемішай. Дай настоятися 30 хвилин – і тісто готове.
- Випікай млинці на розпеченій сковороді, змазаній салом або рослинною олією. Наливай на сковороду тісто тонким шаром і випікай лише одну сторону млинчика.
- Підрум’янену сторону змаж сирною начинкою, згорни в рулетик, вмочи в яєчно-молочну суміш – 1 яйце змішане з 1/4 ст. молока, – обваляй у панірувальних сухарях і запікай у духовці або смаж на вершковім маслі.
- Виклади млинці на блюдо, прикрась цукровою пудрою та пригощай гостей на Масляну.
Млинці на молоці: рецепт з медом
Інгредієнти:
- 3 яйця,
- 150-200 мл молока,
- 200 г борошна,
- 3 ст. л. рідкого меду,
- 2 ст. л. олії,
- щіпка соди,
- цукор і сіль до смаку.
Приготування:
- Яйця розітри з медом, додай молоко, підмішай борошно, додай щіпку соди та ретельно перемішай.
- Потім додай олію, ще раз перемішай і дай настоятися 30 хвилин. Зверни увагу: щоб млинці вийшли тонкими, тісто має бути рідким.
- Начинка для медових млинців: здрібнені горіхи, родзинки та курага з медом; банани з шоколадом; фруктове асорті – шматочки свіжих апельсинів, мандаринів, манго, яблук; вершкове морозиво. Масляна любить господинь із багатою фантазією.
Млинці вівсяні
Інгредієнти:
- 1,5 ст. пшеничного борошна,
- 1,5 ст. вівсяного борошна,
- 3 ст. молока або кип’яченої води,
- 3 яйця,
- 4 ст. л. вершків,
- 2 ст. л. вершкового масла,
- 30 г дріжджів,
- 2 ст. л. цукру,
- сіль до смаку.
Приготування:
- Підігрій молоко та розчини в ньому дріжджі.
- Потім змішай пшеничне та вівсяне борошно, введи в молоко та розмішай до однорідної маси. Дай тісту піднятися.
- Потім розітри яєчні жовтки з сіллю та цукром, розтопи вершкове масло, додай у тісто та добре перемішай.
- Збий яєчні білки, з’єднай з вершками та плавно введи в тісто. Ретельно перемішавши тісто, дай йому настоятися 30 хвилин.
- Потім випікай рум’яні млинці до Масляної.