У перші години застуди споживайте напіврідку їжу: каші, омлети, овочеві рагу та супи. Корисні свіжі ягоди та фрукти, що містять вітамін С
(лимони, апельсини). Хорошою профілактикою грипу є вживання грейпфрута (хоча б по половинці зранку та ввечері), адже саме у ньому є дубильні речовини, які створюють захисну плівку на слизових оболонках.
Покращать стан при перших симптомах застуди солодкий перець, молочні і кисломолочні продукти (але у невеликих кількостях), тверді сири, варена риба, яловичина, морква зі сметаною, родзинками або курагою.
Вранці і ввечері протирайте обличчя і полощіть горло відваром подорожника чи евкаліпта. Це захистить слизові оболонки і шкіру від осідання на них хвороботворних мікробів.