Як зробити медичну реформу правильною і успішною: прості поради

19 Жовтня 2017 12:01

Українська громада поділена на два табори у справі медичної реформи. Революційна, активна меншість закликає невідкладно зануритися у нове і щасливе життя медичних змін. Консервативна більшість з острахом чекає на нові й до кінця не з`ясовані особливості життя в період реформи.

Насправді, найстрашніше у так званій медичній реформі – повна відсутність зрозумілих правил гри в новому медичному житті для простого українця:
– яким буде остаточний перелік платних і безоплатних послуг;
– як працюватиме система сімейних лікарів;
– як діятимуть госпітальні округи… Запитань багато, а відповідь одна – МИ ПРИРЕЧЕНІ НА МЕДИЧНУ РЕФОРМУ, А ХТО ПРОТИ, ТОЙ ….

Маю кілька простих і очевидних порад з огляду на потребу прийняття оптимального і для суспільства прийнятного рішення.

Отож, в прикінцевих положеннях фіксуємо дату набрання чинності більшості норм нової медичної реформи з 1 січня 2020 року. З 1 січня 2018 року реформа стартує в пілотних регіонах – у Вінницькій області, яку Володимир Гройсман нещодавно позиціонував як абсолютно передову й підготовлену до змін; у Львівській області – “Самопоміч” одна з промоутерів реформи й має серйозну підтримку в регіоні.

Тим часом напрацьовуються підзаконні акти, нормативні документи, тестуються нові управлінські моделі.
Ідеально, щоб ідеолог медичної реформи Уляна Супрун у цей перехідний період безпосередньо очолила процес створення нової української медицини, наприклад, у Вінницькій області. 

Такий підхід вважаю ПРАВИЛЬНОЮ І ПІДГОТОВЛЕНОЮ РЕФОРМОЮ, А НЕ ЕКСПЕРИМЕНТОМ НАД ЛЮДЬМИ!