Всі алгоритми виконання Мінських угод зводяться до стратегії Медведчука, – опитування Газета.ua

24 Лютого 2018 15:00
Новий закон ускладнює виконання завдання повернути території Донбасу до складу України за допомогою виборів

На думку політолога Петра Олещука, президент Петро Порошенко свідомо підписав т.зв. “Закон про повернення Донбасу” після завершення Мюнхенській конференції з безпеки. Так Петро Олещук прокоментував  Gazeta.ua підписання закону президентом України.

Політолог вважає, що Порошенко не хотів, щоб підписання закону вплинуло на дискусії про введення миротворців на Донбас, які велися під час Мюнхенської конференції. “Там обговорювали доповідь колишнього генсека НАТО Андерса Фога Расмуссена про введення миротворців на Донбас. По ньому в Україну потрібно близько 20 тисяч “блакитних касок” і 4 тис. поліцейських для вирішення ситуації. Президент не хотів, щоб остаточне підписання закону вплинуло на хід розмови”, – пояснив Петро Олещук.

На думку Олещука, існує безліч різних алгоритмів того, як виконувати Мінські угоди – але всі вони, по суті, зводяться до реалізації однієї стратегії.

“Всі вони зводяться до стратегії Віктора Медведчука (спецпредставник України з питань гуманітарного характеру в Тристоронньої контактній групі в Мінську) з ухилом на реалізацію політичної частини Мінських домовленостей. А саме прийняття Верховною Радою чотирьох законів: про особливий статус Донецької та Луганської областей, закріплення децентралізації на конституційному рівні, про амністію бойовиків і проведенні виборів на окупованій території. У доповіді Расмуссена є всі ці положення. Єдине, чим він відрізняється, – це миротворчою місією в якості механізму виконання Мінська”, – пояснив Олещук різницю підходів в реченні Расмуссена і плані Медведчука.

На думку Петра Олещука, новий закон ускладнює виконання завдання повернути території Донбасу до складу України за допомогою виборів. Закон офіційно визнає території окупованими – і це одна з найбільших протиріч між законом і Мінським угодами. Політолог вважає, що проводити вибори на окупованих територіях – це абсурд.

Джерело: znaj.ua