Чек з платіжного термінала не вважається розрахунковим документом

10 листопадаа 2014 14:49
legalans.com

legalans.com

Чи відноситься до розрахункового документу чек, який видається терміналом IBOX та чи може він бути підставою для оплати будь-яких послуг за рахунок коштів підприємства?

Відповідно до пункту 2 статті 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі — Закон), суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані видавати особі, яка отримує послугу розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції.

Згідно зі статтею 2 Закону розрахунковий документ — це документ установленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), який підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених цим Законом, і зареєстрований у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій або заповнений вручну.

Форма та зміст розрахункових документів передбачені Положенням про форму та зміст розрахункових документів, затвердженим наказом ДПА України від 01.12.2000 № 614, зареєстрованим у Мін’юсті 05.02.01 за № 105/5296 (далі — Положення).

Крім того, пунктом 2.1 Положення визначено, що встановлені Положеннями вимоги до змісту розрахункових документів визначають обов’язкові реквізити розрахункових документів. У разі відсутності хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери призначення, документ не є розрахунковим.
З урахуванням того, що чек, який видається терміналом миттєвої сплати, не містить всіх необхідних реквізитів відповідно до вимог Положення(напису «ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК», порядковий номер фіскального чеку, позначення форми оплати тощо), друкується пристроєм, що не внесений до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, то даний розрахунковий документ не може вважатись розрахунковим документом. При цьому даний чек не може бути підставою для оплати будь-яких послуг за рахунок коштів підприємства.