Зима – це не лише підготовка до новорічних свят та прогулянки під пухнастим білим снігом. Це також короткі дні та дуже довгі ночі. Щоб не поринати з головою у «віртуальне спілкування», зустрічайтесь з близькими та друзями вдома за чашкою ароматного чаю та home-made солоденьким.
Inspired зробив добірку простих, але дуже смачних рецептів від українських блогерів та кулінарів, які зроблять будь-яке чаювання приємним.
Брауні з грецьким горіхом
За рецептом Данила Панова, фіналіста проекту «Мастер-шеф 3»
Брауні – це шоколадне тістечко характерного коричневого кольору, частіше за все має вигляд прямокутних шматочків нарізаного шоколадного пирога. Залежно від рецепта, може мати консистенцію торта, кексу або печива.
Час на приготування: 30 хвилин
Порції: 10-12
Бюджет: приблизно 50-70 грн
Склад:
- 200 г чорного шоколаду (від 64%)
- 150 г вершкового масла
- 3 великих або 4 маленьких яйця
- 150 г цукру
- 1 пакетик ванільного цукру
- 1 столова ложка гіркого какао
- 1 щіпка солі
- 75 г борошна
- 1 ч. л. розпушувача
- 100 г грецьких горіхів (або інших за бажанням)
Форма для випікання: 25 на 25 см
Приготування:
- У сотейнику на водяній бані розтопити шоколад та масло. Час від часу помішувати ложкою, а коли шоколадно-масляна суміш стане однорідною, зняти її з плити.
- Окремо підсмажити горіхи в духовці при температурі 170 градусів до утворення красивого рум’янцю (7-10 хвилин). Головне, щоб горіхи не підгоріли, адже навіть шоколад не заховає цього смаку. Остиглі горіхи очистити від лушпиння, порубати або злегка подробити качалкою, залишаючи при цьому доволі великі шматочки.
- У гарячу шоколадно-масляну суміш додати цукор, ванільний цукор та трішки солі. Добре розмішати вінчиком.
- По одному, обережно, ввести яйця. Кожен раз ретельно вимішувати суміш вінчиком.
- Додати просіяне борошно з розпушувачем та какао. Дуже добре перемішати до утворення однорідної маси. Додати горіхи та перемішати.
- Вилити суміш у форму для випікання. Поставити її у духовку, розігріту до 180-190 градусів. Час випікання становить приблизно 18-20 хвилин. Головне, не пересушити брауні.
- Готовий брауні перекласти на тарілку. Посипати горіхами, цукровою пудрою або подавати із морозивом та карамельним соусом.
Паризький флан
За рецептом кулінарного блогера та власника домашньої кондитерської Юлії Гвоздьової
Паризький флан – класика паризьких кондитерських крамниць, кафе та бістро. Його ще називають кондитерський флан (flan patissier) – це кондитерський крем, запечений у вигляді відкритого пирога на пісочному тісті.
Час на приготування: 1-1,5 години
Порції: 8-10
Бюджет: 50-60 грн
Склад:
Для пісочної основи:
- 105 г борошна вищого сорту
- 60 г вершкового масла (холодного)
- 13 г молотого мигдалю
- 3 г солі
- 18 г цукрової пудри
- 2 жовтки
Для крему:
- 1 яйце та 1 жовток
- 60 г цукру
- 45 г кукурудзяного крохмалю
- 150 мл рідких жирних вершків (не менше 30% жирності)
- 350 мл жирного молока
- 1 стручок ванілі.
Приготування пісочної основи:
- З’єднати разом усі сухі складові, ретельно перемішати.
- Додати масло маленькими шматочками і розтерти руками до стану “дрібного м’якого піску”.
- Додати жовтки. Замісити швидко тісто (Не вимішуючи). Як тільки тісто зібралося в кулю, приплюснути його у вигляді шайби, загорнути в плівку і відправити в холодильник на годину-півтори.
Приготування крему:
- У металевій ємності змішати разом цукор і крохмаль, додати яйце і жовток. Розтерти дерев’яною лопаткою до однорідності.
- Влити молоко і вершки, додати стручок ванілі, розрізаний уздовж навпіл.
- Поставити на водяну баню і, постійно помішуючи віночком, заварити до густоти жирної сметани.
- Дати охолонути до теплого. Вийняти стручок ванілі.
Далі:
- Дно форми застелити пекарської бумагою. Тісто розкачати завтовшки 5 мм. Викласти їм дно і стінки форми. Вилити у форму крем, розрівняти.
- Випікати при 180 градусів, 40-45 хвилин. Дати повністю охолонути. Провести плоским ножем по периметру остиглого пирога, між стінками форми і стінками пирога.
- Накрити форму плоскою тарілкою і перевернути всі разом “догори ногами”. Таким же чином привернути флан “із ніг на голову” у блюдо.
- Подавати флан охолодженим. Можна прикрасити свіжими ягодами і присипавши цукровою пудрою.
Сирно-гарбузова запіканка з ваніллю
За рецептом блогера Едуарда Насирова
Запіканка – це солодка або несолодка страва, яку готують із декількох складових та запікають у духовці.
Час на приготування: 1-1,5 години + 2-3 години в холодильнику
Порції: 8-10
Бюджет: приблизно 50-70 грн
Склад:
Для пісочного тіста:
- 50 г вершкового масла
- 100 г борошна
- 1 ст. л. води
- Щіпка цукру і солі
Також:
- 1,25 склянки молока
- 1/2 склянки манки
- 1 ч. л. ванільного екстракту
- 400 г запеченого гарбуза (половину пюріровати)
- 300 г сиру
- 2 яйця
- ½ стакана цукру
- трішки подрібненої кураги (за бажання)
- трішки гарбузового насіння
- щіпка солі
- мед для подачі
Форма для випікання: 22-24 см
Приготування:
- Розігріти духовку до 180 градусів.
- Влити в каструлю молоко, довести до кипіння, тонкою цівкою всипати манку. Готувати 2 хвилини безперервно помішуючи (стан каші середньої густини).
- Додати в манну кашу гарбуз і перемішати. Ввести сир, жовтки, цукор, щіпку солі, ваніль, курагу і добре перемішати. Білки збити до м’яких піків і акуратно ввести в тісто.
- Приготувати окремо пісочне тісто або купити готове. Далі тісто розкачати і викласти на дно форми присипаної борошном.
- Підготовлену масу викласти поверх пісочного тіста, розрівняти і присипати насінням. Поставити в духовку і випікати близько години. Стан запіканки час від часу перевіряйте зубочисткою або на пружність рукою.
- Готову запіканку остудити трохи і покрити за допомогою кисті рідким медом. Витримати перед подачею до столу 2-3 години в холодильнику.
Пряникові чоловічки
За рецептом блогера Анастасії Голобородько
Імбирні або пряникові чоловічки – один із символів зимових свят в Європі та США. Пряники або печиво з додаванням імбиру легко приготувати самостійно і вдома.
Час на приготування: 30-40 хвилин +1-2 години в холодильнику
Порції: 10-12
Бюджет: приблизно 30 грн
Склад:
- 1 склянка цукру
- 2 столові ложки гарячої води
- 2 чайні ложки яблучного оцту
- 2 яйця
- 2 чайні ложки розпушувача або соди
- 5 склянок борошна
- 200 г вершкового масла
- 1 чайна ложка меленого імбиру
- 1 склянку меду або патоки
- пів чайної ложки свіжомеленого чорного перцю
- 1 чайна ложка солі
- пів чайної ложки меленої гвоздики
Для глазурі:
- 1 яєчний білок
- 180 г цукрової пудри
- сік пів лимона
Приготування:
- Змішати борошно, соду або пекарський порошок, сіль і спеції.
- Вершкове масло попередньо дістати з холодильника, щоб воно розм’якшилися. У великій мисці розтерти масло з цукром до однорідної маси кремовою.
- У суміш додати мед і яйця. Ретельно вимісити. Додати воду і оцет, перемішати і в цю масу додати суху суміш борошна і прянощів. Замісити тісто.
- Розділити тісто на 4 частини, кожну загорнути в харчову плівку і залишити в холодильнику на 1-2 години.
- Духовку розігріти до 180 градусів. Тісто розкачати на дошці до пластини товщиною до пів сантиметри. Вирізати фігурки чоловічків і викласти їх на деко, попередньо застеливши його пергаментним папером.
- Випікати 15-20 хвилин.
- Білок для глазурі трохи збиваємо в мисці, змішуємо з цукровою пудрою і соком лимона. Добре збиваємо до однорідності.
- Розділити на кілька частин і змішати кожну з невеликою кількістю харчового барвника. Пензликом розмалювати гаряче печиво. Зверху на глазур можна «приклеїти» різнокольорові посипання для випічки.
Шафранові ватрушки з мандариновою цедрою
За рецептом блогера Юлії Волочай
Ватрушка – випічка давньослов’янської, російської та української кухні. Має вигляд круглих, відкритих зверху коржів із наповнювачем, яким частіше за все служить сир, або рідше – картопляне пюре, варення, повидло.
Час на приготування: 1 година + 2 години настоювання тіста
Порції: 12
Бюджет: приблизно 60-80 грн
Склад:
Для тіста:
- 1 саше швидкодіючих сухих дріжджів
- 120 мл теплого молока
- 100 г цукру
- 2 столові ложки шафрану
- 400 г борошна
- 60 мл вершків (35% жирності)
- щіпка морської солі
- 150 г вершкового масла (82% жирності)
- 1 жовток (для покриття булочок згори)
Для начинки:
- 200 г свіжого домашнього сиру
- 60 мл вершків
- 2 яйця
- 4 столові ложки цукру
- ванільний екстракт
- пів чайної ложки соди
Приготування тіста:
- Приготуйте опару (своєрідна закваска). У великій мисці залийте дріжджі з цукром теплим молоком та добре розмішайте. Пучками пальців розітріть шафранові нитки до стану порошку та додайте до опари, перемішайте ще раз. Накрийте суміш згори рушником та залиште на 20 хвилин.
- Засипте борошно, додайте вершки та розмішайте до стану однорідного липкого тіста. Далі візьміть м’яке та тепле вершкове масло та вмісіть його в тісто. Накрийте тісто та поставте в тепле місце на годину чи, навіть, дві.
- За дві години тісто виросте втричі. Дістаньте його на дошку та обмісіть присипаними борошном долонями протягом 3-4 хвилин.
- Формуйте тісто у диски, схожі на еритроцити та викладайте на пергаментний папір. Поки тісто розстоюється, приготуйте начинку.
Приготування начинки:
- Сир розітріть з цукром та содою, залиште в спокої на 10 хвилин. Додайте вершки та яйця, ваніль. Добре змішайте усе та викладайте столовою ложкою всередину тістових дисків.
- Змажте ватрушки згори яйцем та запікайте протягом 35 хвилин при температурі 180 градусів.
Рецепти збирала Дар’я Андрєєва