Існує близько сотні різновидів халви. Основних її видів розрізняють не так багато.
Перша за популярністю — халва соняшникова. Ці солодощі, якщо вони якісні, повинні виглядати трохи сухуватими. На них не повинно бути маслянистого нальоту або жирових і цукрових крапель. Колір халви, основний інгредієнт якої насіння соняшнику, сірувато-зелений, смаку не властива ніяка гіркота, передає портал «dobrenok».
Від основного інгредієнта халви і залежать її якості і те, яку користь вона принесе організму. До прикладу, халва з насіння соняшника здатна боротися з безсонням і навіть депресією завдяки тому, що в насінні соняшнику є вітаміни групи B. Вони також сприятливо впливають на стан шкіри, здоров’я і блиск волосся. Вітамін D, який теж містить насіння, зміцнить кісткову систему. А магній посприяє зміцненню м’язів і вплине на злагодженість роботи серця, не дасть розвинутися неврозам. До норми повернеться і артеріальний тиск. Проведені дослідження свідчать про те, що притаманні насінню соняшника активні речовини здатні стримувати виникнення і зростання пухлин легенів, кишечника, яєчників і молочної залози.
Халва, зроблена з кунжуту, не менш корисна. Останні дослідження вчених з Японії доводять, що компоненти, які містяться в кунжуті, сприяють регулюванню в організмі кисневого обміну. Цей процес сприяє оновленню клітин, чим значно впливає на процес старіння. Іншими словами, халва з кунжуту просто його уповільнює. Кунжут стане помічником у відновленні після стресів і великих фізичних навантажень. В кунжуті удосталь також і макро- та мікроелементів. Наприклад, залізо поліпшить склад крові, а цинк допоможе зберегти пружність шкіри, красу нігтів, блиск волосся.
Наступний вид халви — горіховий. Речовини, що наповнюють арахісову халву, служать хорошим засобом, а головне натуральним, для поліпшення роботи пам’яті, уваги. Не менш корисна вона й для нормалізації роботи печінки і серця. Властиві цьому продукту компоненти, здатні зміцнити нервову систему і захистити клітини від руйнувань вільними радикалами.
Лікарі відзначають шкоду халви в тих випадках, коли її вживання перевищує норму. Достатніми будуть 30 грамів в день. Халвою не рекомендується захоплюватися схильним до алергічних реакцій. Шкідлива вона і при панкреатиті. Хворі на діабет і ті, хто страждає на ожиріння, теж повинні ласувати солодощами вкрай рідко.
Фахівці не рекомендують вживання халви дітям, які молодші шести років. Причина цього полягає в тому, що шматочки продукту здатні нашкодити незміцнілим зубам або поранити слизову. Якщо продукту притаманний гіркуваті смак і аромат, жирна плівка на поверхні, то, швидше за все, він зіпсований і від його вживання варто відмовитися. При покупці ласощів потрібно звернути увагу на дату випуску і упаковку. Якщо халва «загорнута в вакуум», то це допоможе зберегти її властивості на 6 місяців. У картонній упаковці продукт зберігається не більше 2 місяців.