За деякими прогнозами, у травні буханець може подорожчати до 10 гривень, а до кінця року — і до 28 гривень. Ціна хліба, як і нині, найбільше залежатиме від ціни на борошно.
За даними першого заступника міністра аграрної політики України Ярослава Краснопольського, оприлюдненими у виданні Аграрний бюлетень, через знецінення гривні вартість продовольчої пшениці в травні може зрости. Якщо у травні минулого року тонна продовольчої пшениці коштувала 2500 гривень, то прогнозована ціна на травень цього року — 4500–5000 тисяч гривень. У такому разі, за словами пана заступника міністра, борошно подорожчає до 6–8 тисяч гривень за тонну, а хліб — до 9–10 гривень за буханець.
Рівненські хлібопекарі не підтверджують і не заперечують імовірність такого подорожчання. Кажуть, усе залежатиме від курсу гривні і ситуації на ринку. Якщо борошно невпинно дорожчатиме, то й хліб — теж. Якщо курс гривні стабілізується, то ціна на хліб аж до 28 гривень не підскочить
Олександр Коробка, директор компанії «Поліссяхліб», яка охоплює близько 36 % ринку хліба області, повідомив кореспондентові «PRESS-Центру», що з 7 березня їхня продукція уже подорожчала на 17–20 %, в тому числі й так звані соціальні види хліба. І хоча підприємство отримує дешевше зерно з Аграрного фонду, його частка невелика, та й різниця в ціні, зі слів пана Коробки, несуттєва.
«Хліб буде дорожчати, і це закономірно, оскільки зросли в ціні три основні його складові: сировина, пальне та електроенергія, — каже директор ТОВ „Хлібодар“ ТМ „Рум’янець“ Микола Загривий. — 60 % у вартості хліба становить борошно. Ще в лютому воно було по 4500–5000 гривень за тонну, зараз — уже по 6000–7000 гривень за тонну. І хоча зерно — українське, зернотрейдери, які торгують ним на зовнішньому ринку, ставлять ціну в доларах, тож для нас подорожчання виникло через коливання курсу. На 50–70 % зросла ціна на інші види сировини, з березня на 50 % подорожчав газ, плюс ціна пального тощо. Ми як товаровиробники повністю залежимо від ситуації на ринку. Якщо борошно буде ще дорожчати, приміром, до 10 тисяч гривень за тонну, то й хліб подорожчає до 10-ти і більше гривень. Якщо ситуація на ринку стабілізується — ціни не підвищуватимуться, і хліба по 28 гривень не буде. Хоча станом на сьогодні я не вважаю подорожчання хліба фактором, який суттєво впливає на матеріальне благополуччя кожної родини. Ми печемо хліб за поліпшеною рецептурою, і він на 1–2 гривні дорожчий, ніж у конкурентів, при цьому маємо постійних покупців навіть серед пенсіонерів. За охопленням ринку ми не можемо конкурувати в крупними виробниками, в супермаркетах нашого хліба — 5–10 %, а якщо розглядати ринок Західної України, то наш відсоток — дуже невеличкий».
Перший заступник міністра аграрної політики Ярослав Краснопольський називає й інші фактори, які можуть призвести до подорожчання хліба — це стан озимих культур (частина посівів — слабкі й зріджені), та воєнні дії на сході країни.