Незважаючи на “кусаючі” ціни на прилавках магазину та ринках, українці почали підготовку до наповнення великоднього кошика.
Кризові часи зробили свято Воскресіння Христового одним з найвитратніших у 2015 році.
Розглянемо ситуацію, коли в нас нічого не має і все потрібно купувати.
Найперше варто придбати кошика, який в залежності від розміру (маленький, великий) коштує від 50 до 200 гривень. Пасхальний рушник можна купити в середньому за 100 гривень. Також, необхідною складовою стане свічка – від 7 до 20 гривень.
Далі слід йти на ринок і шукати необхідні продукти для безпосередньо святкового наповнення кошика.
Йдемо і купуємо виходячи з середніх цін. В корзину перш за все кладуть традиційні продукти, особливе місце займають яйця, їх кладуть 4-6 штук. За одне домашнє яйце продавчині хочуть 1.80–2 грн., фабричні яйця оцінюються у 1,5 грн за штуку. Якщо немає часу на розпис, то слід купляти безпосередньо писанки – господині оцінюють в діапазоні ( в залежності від розписів ) 12-35 гривень, також можна придбати наклейки з пасхальними мотивами.
Обов’язково в кошику має бути сир (традиційно домашній) і масло: домашній сир коштує 35 грн., а масло – 17–40 грн. (за 200 г). Наступне – пасха: маленька 10–20 грн., середня – 20-30 грн., велика – 40-60 грн. Можна пекти в домашніх умовах, але враховуючи ціну борошна, цукру, яєць та інших компонентів, дешевше точно не буде.
Святковий кошик на 3/4 складається з м’ясних продуктів, тому йдемо далі. Перед купівлею м’яса традиційно купують баночку хріну – 10-20 гривень. Полядвиця свиняча – 120 гривень за кілограм, шинка вуджена – 140 гривень, ковбаса вуджена – 100 гривень за 1кг. Також в кошик кладуть кров’янку – 40 грн та сало печене чи бочок – 60-70 грн.
Отож, у підсумку отримуємо близько 700 грн. – у таку суму обійдеться великодній кошик для українця у 2015 році. Водночас, багато чого ще додають у кошик в залежності від регіону та специфіки святкування.