Помер бердичівський класик світової літератури

17 Серпня 2014 16:18
ukrtvoru.info

ukrtvoru.info

У суботу, 16 серпня, не стало Всеволода Нестайка — легенди не тільки бердичівської літератури, але й,- безперечно — світової. Певно, не знайдеться в Україні жодної людини, яка б не знала імені Всеволода Зіновійовича Нестайка та його творів.

Народився Всеволод Нестайко 30 січня 1930 року у Бердичеві, у сім’ї бійця Української Галицької армії та викладачки російської словесності і сестри милосердя. За сімейною легендою, мама народила Всеволода в перерві між читанням Ремарка. Після того, як 1933 року Зіновія Нестайка репресували, мама майбутнього класика літератури, разом із сином переїхали у Київ до сестри, аби врятуватися від голоду.

Твори Всеволода Нестайка  увійшли до золотого фонду дитячої літератури. Відповідно до соцопитувань, проведених у 1990-1992 роках Державною бібліотекою для дітей та Міністерством культури, Нестайко – лідер читацького інтересу.

У 2004 році чергове перевидання “Тореадорів з Васюківки” визнано книжкою року в номінації “Література для підлітків”. У 2009 році казка “Дивовижні пригоди в лісовій школі” увійшла до списку найбільш популярних в Україні книг за даними продавців київського книжкового ринку “Петрівка”.

Найвідоміші твори Нестайка – трилогія “Тореадори з Васюківки”, казки “В країні сонячних зайчиків”, “Незнайомка з країни сонячних зайчиків”, “Неймовірні пригоди в лісовій школі”, повісті “Одиниця з обманом”, “П’ятірка з хвостиком”, “Загадка старого клоуна “, “Чудеса в Гарбузянах “, “Пригоди Грицька Половинки”та ін.

Твори Нестайка переведені на понад двадцять мов світу — від англійської до бенгалі, по них знято кілька фільмів. Стрічка “Тореадори з Васюківки” отримала гран-прі кінофестивалю в Мюнхені (1968 рік).

У 1979 році рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогія “Тореадори з Васюківки” внесена до Почесного списку Андерсена як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.

Джерело: berdichivnews.com.ua