Яким має бути сніданок сучасної людини? Кожен з нас може відповісти, що ранкова їжа повинна не тільки легко засвоюватися, але й ефективно насичувати організм. Дослідження доводять: ті, хто не пропускає сніданок, набагато менше схильні до стресу, а робота мозку, витривалість і концентрація уваги збільшується в рази. Також, завдяки сніданку, набагато простіше дотримуватися потрібної дієти протягом дня.
Який сніданок найбільш оптимальний з точки зору дієтології? Основні складові здорового сніданку — це кисломолочний сир, йогурт, сир, чорний хліб, фрукти або сік. Але, незважаючи на це, у кожній країні створювалися свої «правила» та особливості ранкового прийому їжі. Давайте ж познайомимося з ними.
Сніданок по-турецьки
Сніданок по-турецьки складається з найкорисніших і найнеобхідніших продуктів, що найкраще підходять для «зарядки» організму. Фото: S. Alemdar/Getty Images for IMG
Різноманітність видів турецького чаю. Фото: Dan Kitwood/Getty Images
Інші позитивні властивості чорного чаю: зміцнення стінок судин, поліпшення мозкового кровообігу, як наслідок — попередження інсульту, поліпшення імунітету, попередження цукрового діабету.
Інший не менш корисний елемент сніданку по-турецьки — яйця. Яйця їдять вареними, смаженими, у вигляді омлету або яєчні з напівсирими жовтками.
Чорний чай — основний елемент турецького сніданку. Фото: Chris Hondros/Getty Images
Сніданок по-німецьки
Традиційний німецький сніданок — зварені не в круту яйця, сосиски або шинка. На десерт — булочка з маслом і джемом. Втім, варіанти сніданків різняться в залежності від регіону. Єдине, без чого не обходиться сніданок справжнього німця, — натуральний сік.
Сніданок по-німецьки. Німці замінюють ранкові сосиски і шинку зерновими пластівцями та мюслями. Фото: Johannes Simon/Getty Images
Німці уважно ставляться до свого здоров’я (що буквально закладено в їхній генетичній пам’яті) і не забувають, що натуральні соки дуже корисні для здоров’я, оскільки містять багато вітамінів та інших корисних речовин.
Все більше німців обирають здоровий сніданок. Фото: AXEL SCHMIDT/AFP/Getty Images
Єдине, без чого не обходиться сніданок справжнього німця, — натуральний сік. Фото: Ralph Orlowski/Getty Images
Сніданок по-марокканські
Основа справжнього марокканського сніданку — пюреподібна суміш з бобових — джерело бадьорості та здоров’я. Відомо, що страви з бобових культур містять велику кількість білка і є дуже поживними, завдяки такому сніданку ви довго будете відчувати ситість. Страва з бобових доповнюється сирами, випічкою, мигдалем, медом. В якості напою до такого сніданку марокканці вибирають чай, каву або сік.
Як і в Туреччині, в Марокко чай займає важливе місце у ранковому меню. Можна навіть сказати, що для марокканців чай — один з основних напоїв: йому надають перевагу в якості десерту, і просто, щоб втамувати спрагу. Чай п’ють перед, після і між прийомами їжі.